Nieuws/Binnenland
1335143
Binnenland

Overal brokstukken, ruiten en dakpannen vernield

Dode door explosie Veendam: 'Bewoner van rond de 30 had problemen'

De ravage is compleet in Veendam.

De ravage is compleet in Veendam.

VEENDAM - UPDATE 14.49 - Door de enorme explosie in een appartementencomplex in Veendam is woensdagochtend een dode gevallen. Volgens buurtbewoners gaat het om de bewoner van het weggevaagde appartement, een man met psychische problemen van rond de 30 jaar. De hulpdiensten kunnen dat nog niet bevestigen. Ook zijn er twee lichtgewonden, meldde de brandweer.

De ravage is compleet in Veendam.

De ravage is compleet in Veendam.

De bovenste verdieping van de seniorenflat aan de Julianalaan is compleet vernield door de explosie, die rond 06.45 uur plaatsvond. Na de ontploffing woedde er korte tijd brand, die snel werd geblust door de brandweer. Over de oorzaak is nog niets bekend. Mogelijk gaat het om een gasexplosie. Omwonenden hebben een sterkte gaslucht geroken.

Overlastgever

De man, door buren Rob genoemd, zou problemen hebben gehad en verslaafd zijn geweest. Bewoners van het complex laten aan De Telegraaf weten dat ze al langere tijd zorgen hadden over hun buurman. Op Facebook sprak hij de afgelopen dagen over een 'explosie' en dat hij 'heel lang zou gaan slapen'.

De bewoner stond bij de woningbouwvereniging bekend als een overlastgever. Volgens een woordvoerster van corporatie Acantus werd er gekeken naar een oplossing en werd er al gezocht naar andere woonruimte om hem onder te brengen. Het appartement maakt geen deel uitmaakt van het seniorencomplex, aldus Acantus.

Lees ook: Krantenbezorger: 'Ik werd achterover geblazen'

Burgemeester Sipke Swierstra van Veendam laat weten dat vooralsnog wordt uitgegaan van een gasexplosie op de bovenste verdieping. Of die is veroorzaakt door de overlastgever kan hij nog niet bevestigen. ,,Maar dat is wel zeer waarschijnlijk", zegt hij.

Volgens Swierstra is het slachtoffer nog niet geïdentificeerd en is de politie nog niet klaar met het onderzoek. ,,We kunnen dus ook nog niet zeggen of de man bij de gemeente in het vizier was als overlastgever. Dat gaan we onderzoeken."

Overal brokstukken

De brokstukken lagen tot aan de overkant van de straat. De hulpdiensten kwamen ter plaatse met groot materieel. De bewoners van de overige woningen hebben het complex moeten verlaten, omdat het volgens de brandweer dreigt in te storten. Een vrouw moest met een hoogwerker uit haar woning worden gehaald. Veel bewoners zaten rechtop in hun bed toen de explosie plaatsvond.

De brandweer heeft de hulp ingeroepen van specialistische brandweerteams uit andere provincies en bouwkundigen om het instortingsgevaar te bepalen. Momenteel is het nog niet veilig het pand te betreden. De ,,enorme'' explosie was drie straten verder te horen, zo vertelden omwonenden.

Alle 36 appartementen in het complex werden ontruimd, bewoners en andere omwonenden werden opgevangen in een nabijgelegen zalencentrum. Omdat het pand instabiel is, bekeken bouwkundigen de constructie van het complex. Onduidelijk is hoeveel bewoners woensdag terug kunnen naar het appartementencomplex.

Oudere mensen geschrokken

Swierstra sprak met getroffen bewoners. ,,Het gaat om veel oudere mensen. Ze zijn enorm geschrokken en voelen zich enorm aangetast in hun gevoel van veiligheid. Ook zijn ze bezorgd over hun woonsituatie. Ze zullen nog lange tijd te kampen krijgen met de naweeën hiervan. De impact is echt enorm.''

Lees ook: Politie houdt bestuurder drone aan in Veendam