Nieuws/Binnenland
1335327978
Binnenland

Ministerie: zelftest mag voortaan bij coronaklachten

DEN HAAG - Mensen met klachten die kunnen wijzen op corona mogen vanaf vrijdag een zelftest doen om te controleren of ze met het coronavirus zijn besmet. Als de uitslag negatief is, hoeven ze niet thuis te blijven. Bij een positieve test, moeten ze alsnog voor een tweede test naar de GGD.

Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Tot dusver was het advies om bij corona-achtige klachten altijd een GGD-test te laten doen.

Reden voor de aanpassing is dat het Outbreak Management Team onlangs concludeerde dat een zelftest bij milde klachten een goed alternatief is voor een professionele test bij de GGD. Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat mensen zelf mogen kiezen: wie met milde klachten liever naar de GGD gaat, staat dat vrij.

Als de klachten aanhouden, is het advies om een dag later nog een zelftest te doen. Als de klachten langer aanhouden, of erger worden, moeten mensen alsnog naar de GGD.

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Het nieuwe advies geldt echter niet voor mensen met een kwetsbare gezondheid, of mensen die werken met kwetsbaren.

Minister De Jonge (VWS) adviseert altijd een paar testen ’in het keukenkastje’ te hebben liggen. Om sociale minima gelegenheid te geven om gebruik te maken van de zelftesten, doneert de Rijksoverheid zelftests aan de Voedeselbank en het Armoedefonds. Ook aan medewerkers en leerlingen uit het onderwijs worden gratis zelftesten verstrekt, net al aan mensen met een kwetsbare gezondheid en in thuisisolatie.