Nieuws/Buitenland
13355340
Buitenland

Burgemeester Chicago: ’Ondraaglijk om te zien’

Schokkende beelden van doodschieten 13-jarige jongen na achtervolging

De jongen stak net zijn handen omhoog toen hij dodelijk werd geraakt.

De jongen stak net zijn handen omhoog toen hij dodelijk werd geraakt.

INDIANAPOLIS (IN) - De politie in Chicago heeft donderdag een video vrijgegeven van een agent die een 13-jarige jongen doodschiet. Het gaat om „ondraaglijke” beelden, zegt de burgemeester van de op twee na grootste stad van de Verenigde Staten. Een agent kwam de jongen op het spoor nadat er in de buurt meerdere schoten waren gelost.

De jongen stak net zijn handen omhoog toen hij dodelijk werd geraakt.

De jongen stak net zijn handen omhoog toen hij dodelijk werd geraakt.

Op de vrijgegeven bodycambeelden van de agent is te zien hoe hij Adam Toledo achtervolgt, hem beveelt te stoppen en zijn handen te laten zien. Dan schiet hij hem neer, net op het moment dat de tiener is gestopt en zijn handen in de lucht heeft gestoken. Even later overlijdt hij aan zijn verwondingen. Het parket zegt dat Adam Toledo gewapend was, maar op de video is geen wapen in zijn handen te zien. Mogelijk stopte hij die vlak voor het fatale schot weg; dat is nog in onderzoek. De advocaat van de familie ontkent dat er een wapen in het spel was.

Tijdens een persconferentie donderdag, voordat de beelden werden vrijgegeven, noemde burgemeester Lori Lightfoot van Chicago de beelden „ondraaglijk” en riep ze de inwoners op kalm te blijven in een tijd waarin de spanningen rond politiegeweld toch al hoog oplopen in het land.

Midden in het proces tegen de politieagent die beschuldigd wordt van de dood van de 40-jarige zwarte George Floyd in mei vorig jaar, werd in Minneapolis een jonge zwarte man, Daunte Wright, doodgeschoten door een politievrouw. Zij verklaarde per ongeluk haar dienstwapen te hebben gebruikt in plaats van haar taser en heeft ontslag genomen.

„Of Adam nu een koorknaap was of betrokken bij een of andere onbehoorlijke activiteit, het feit is dat hij over straat liep en werd neergeschoten” op het moment dat hij werd gedood, zegt Adeena Weiss-Ortiz, de advocaat van de familie Toledo. De tiener werd op 29 maart rond 02.30 uur doodgeschoten.

Doden bij schietpartij Indianapolis

Bij een schietpartij in de Amerikaanse stad Indianapolis zijn volgens de politie negen doden en meerdere gewonden gevallen. De schutter heeft zichzelf van het leven beroofd, zegt een woordvoerster tegen de media.

Screenshot van een video die rondgaat na de dodelijke schietpartij in Indianapolis.

Screenshot van een video die rondgaat na de dodelijke schietpartij in Indianapolis.

Een zwaar gewapende man opende laat op de avond het vuur voor en in een van de grootste vestigingen van pakketbezorger FedEx. Hij doodde zeker acht mensen. Over zijn motieven is niets bekend, mogelijk hebben die te maken met het bedrijf.

Gewonden zijn afgevoerd naar meerdere ziekenhuizen in de omgeving van het bedrijf dat vlakbij de luchthaven van Indianapolis staat. Bij de vestiging werken in totaal 4500 mensen.