Nieuws/Wat U Zegt

’Terug naar start’ na te hard rijden

Peter Schoonen

Het aantal verkeerboetes is het laatste jaar weer flink toegenomen. Alleen betreft het merendeel daarvan snelheidsovertredingen van maar enkele kilometers.

Peter Schoonen

Maar deze lage snelheidsovertredingen staan in schril contrast met overtredingen van automobilisten die ’willens en wetens’ de snelheidsgrens flink overschrijden, daarmee levens op het spel zetten maar daarvoor minimaal beboet worden. Zou het daarom misschien niet verstandiger zijn om bij snelheidsovertredingen het zogenaamde ’tafeltjessysteem’ te hanteren, bijvoorbeeld bij een snelheidsoverschrijding van 6 km een ’wake up-call’-boete van 36 euro, bij 30 km een van 900 euro, en bij 50 km een flinke afstraffingsboete van 2500 euro.

Eigenlijk hebben bestuurders die meer dan 50 km te hard rijden bewezen dat zij hun theorie-examen destijds niet goed hebben opgepakt. Zij dienen dan net zoals in het oude monopoliespel, ’ook weer terug te gaan naar start, om weer helemaal van-vooraf-aan opnieuw te beginnen’, maar in dit geval dan wel met het nemen van opnieuw rijlessen. Ik ben ervan overtuigd wanneer we deze methode hanteren het aantal grove snelheidsovertredingen snel zal afnemen.

Mario Verhees, Asten