Nieuws
1336443
Nieuws

VROUW magazine

Juliëtte Rot: Mijn ervaring met de treitervlogger werd een pershype

Vorig jaar werd raadslid Juliëtte Rot (30) ongewild het gezicht van de strijd tegen agressieve hangjongeren in het Zaanse Poelenburg. Met treitervlogger Ismail Ilgun in de hoofdrol. Hoe kijkt ze nu terug op die roerige tijd?

“Ergens vind ik het lastig dat mijn aanvaring met Ismail Ilgun zo breed werd uitgemeten in de pers. De media zochten vooral de confrontatie tussen ons op, terwijl ik juist zo graag aandacht wilde voor het probleem dat eronder lag, en nog altijd ligt.

GEEN PERSPECTIEF

De problemen van de Zaanse wijk Poelenburg, spelen al jaren. In 2007 werd de wijk als Vogelaar-wijk aangemerkt; mensen die sociaaleconomisch zwakker zijn, werden daar weggezet. Neergeplant. Dat klinkt oneerbiedig, maar zo was het wel.

Er ging weliswaar geld naar de wijk, maar zonder iets te verbeteren aan het perspectief, opleiding, of zicht op betere vooruitzichten in het algemeen. Jongeren die in zo’n probleemwijk opgroeien, gaan zich op een gegeven moment buitengesloten voelen. Dat los je met een buurthuis niet op. Nu we te maken hebben met de vluchtelingenstroom, zie je het weer. Zij worden allemaal in deze wijk geplaatst, waarom niet ergens anders?

Rondhangen

Ismail zelf kende ik niet, de groep waarmee hij zich omringt, zag ik wel regelmatig bij de Vomar-supermarkt waar ze altijd rondhangen. Een jaar geleden werden mijn collega en ik uit het niets bekogeld met eieren. We deden aangifte, maar er gebeurde niets.

Voor mijn werk als gemeenteraadslid voor de partij Democratisch Zaanstad hield ik me al veel langer bezig met de problemen in de wijk. Naar aanleiding van het bekladden van de supermarkt met een hakenkruis, werd ik door RTV Noord-Holland geïnterviewd. Ismail en zijn vrienden reden langs en verstoorden het interview voor zijn vlog.

Lees verder op VROUW.nl: 'Hij kwam mijn straat in, stond bij mijn huis. Dat komt dan wel heel erg in je persoonlijke levenssfeer. '