Nieuws/Binnenland
1336648
Binnenland

Koenders: zo snel mogelijk missie naar Syrië

Minister Koenders: ’Afschuwelijk’

Minister Koenders: ’Afschuwelijk’

Den Haag - Er moet zo snel mogelijk een nieuwe missie komen naar Syrië om bewijzen te verzamelen van de gifgasaanval in de provincie Idlib. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) moet die missie uitvoeren.

Minister Koenders: ’Afschuwelijk’

Minister Koenders: ’Afschuwelijk’

Daarvoor pleit minister Koenders (Buitenlandse Zaken). De PvdA-bewindsman heeft dinsdag overleg met de OPCW, een organisatie van de Verenigde Naties gevestigd in Den Haag. Koenders gaat het voorstel woensdag inbrengen bij de Syrië-conferentie in Brussel. Eerder was er al een OPCW-missie onder leiding van de Nederlandse Sigrid Kaag om Syrië te ontdoen van chemische wapens. „Of dat toen voldoende is geweest, zal een nieuwe missie moeten uitwijzen.”

Waarschijnlijk komt dinsdag nog op Frans initiatief ook VN-Veiligheidsraad over de kwestie bijeen. Volgens Koenders zijn er sterke aanwijzingen dat het regime van dicator Assad verantwoordelijk is voor de gifgasaanval waarbij tientallen Syriërs omkwamen. Het kabinet heeft de aanval scherp veroordeeld.

„Ik heb hier met afschuw kennis van genomen. Als dit waar is, gaat het opnieuw om een verschrikkelijke oorlogsmisdaad die eerder een rode lijn is genoemd”, zegt Koenders. Hij verwijst daarbij naar de uitspraak van voormalig president Obama, die de inzet van chemische wapens in Syrië een rode lijn had genoemd; zou Assad die passeren, dan zou Amerika militair ingrijpen. Assad kon dat ingrijpen afwenden door de OPCW toe te laten. In plaats een militair missie om Assad aan te pakken, vormde zich een militaire coalitie tegen Islamitische Staat. Ook Nederland neemt deel aan de strijd tegen IS.

LEES OOK: ’Syrische kinderen dood bij aanval met gifgas’

Of Obama toen een fout heeft gemaakt door Assad zijn gang te laten gaan? Koenders: „In heel veel van de conflicten van nu betekent zowel ingrijpen als niet ingrijpen een verergering van de situatie. Dat hebben we gezien in Irak, in Libië en ook in Syrië.”

Wel zegt de bewindsman nog altijd te geloven dat Assad zijn gerechte straf zal krijgen voor een internationale rechtbank. Op voorspraak van Nederland wordt er gewerkt aan een bewijzenbank voor de oorlog in Syrië. „Uiteindelijk zal iedereen die verantwoordelijk is voor dergelijke oorlogsmisdaden een rechter in de ogen moeten kijken.”

De luchtaanval had dinsdag plaats in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië. De provincie is grotendeels in handen van tegenstanders van het regime van president Assad.