Nieuws/Binnenland
1336698
Binnenland

Rijksministerraad wil premier Sint Maarten weg

William Marlin

William Marlin

Den Haag - De Gouverneur van Sint Maarten moet alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat premier Marlin wordt afgezet. Tot die tijd kan Nederland geen steun verlenen aan het door orkaan Irma getroffen eiland.

William Marlin

William Marlin

Dat zegt staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) over het besluit dat vrijdag is genomen in de Rijksministerraad om Gouverneur Holiday een ’aanwijzing’ te geven „die ertoe strekt te bevorderen dat de minister-president van Sint Maarten wordt ontslagen en opgevolgd”.

De Gouverneur is het hoofd van de regering van Sint Maarten en heeft als taak de algemene belangen van het Nederlands Koninkrijk te vertegenwoordigen en te verdedigen.

„Het is een harde maatregel, maar de basisregel is dat als er geen vertrouwen meer is van het parlement, iemand moet opstappen”, aldus Knops.

Hulp

Knops noemt Marlin een voorbeeld van „een bestuurder die eigen belang stelt boven dat van de bevolking” omdat de door Nederland toegezegde steun voor Sint Maarten door hem vertraging oploopt. „Zolang hij blijft zetten is dit proces opgeschort.”

Ook zegt Knops dat als deze kwestie niet wordt opgelost „het heel goed kan zijn dat ik dit weekend niet naar Sint Maarten ga zoals de planning was”. Wel vergezelt hij de Koning bij zijn bezoek volgende week aan het eiland Saba voor de viering van Saba Day, waarbij voorafgaand gezamenlijk Sint Eustatius wordt aangedaan en na afsluitend ook alsnog Sint Maarten.

Ondeugdelijk bestuur

Op 2 november 2017 werd een motie van wantrouwen ingediend tegen minister-president Marlin en vijf van zijn zes ministers. Het kabinet werd daarop demissionair in afwachting van een interim-kabinet. Op 10 november nam het parlement nog een motie van wantrouwen tegen de premier aan.

Maar alsnog verzocht Marlin vervolgens de Gouverneur niet hem meteen te vervangen. Volgens Knops is daarmee de deugdelijkheid van het bestuur in het geding gekomen en is ingrijpen „noodzakelijk in het kader van de waarborgfunctie van het Koninkrijk”.

De hoop is dat de Gouverneur grotere invloed op de minister-president en de overige leden van de ministerraad van Sint Maarten kan uitoefenen, wat leidt tot het onmiddellijk ontslag van de heer Marlin.