1337085
Nieuws

BOOTCRIMINALITEIT

Gestolen buitenboordmotoren in Polen

De politie in Polen heeft samen met een Nederlands opsporingsteam afgelopen weekend 20 buitenboordmotoren in beslag genomen. De buitenboordmotoren zijn vermoedelijk allemaal afkomstig van diefstal.

De grote partij gestolen buitenboordmotoren kwam aan het licht nadat afgelopen week twee motoren in Noord-Holland werden gestolen. Beide motoren waren voorzien van een peilzender. Dit maakt het mogelijk om objecten na diefstal online en via een app te lokaliseren en terug te vinden.

Na diefstalmelding zenden de systemen verschillende signalen uit. Op basis van deze signalen konden de eigenaren en het opsporingsteam de motoren tot in Polen volgen. Afgelopen vrijdag is de Poolse politie ingeschakeld en ter plaatse gekomen. In de omgeving van Warschau troffen zij de gestolen buitenboordmotoren aan. Na onderzoek zijn alle goederen door de Poolse politie veiliggesteld en voor verder onderzoek in beslag genomen.

Slechts 8% teruggevonden

Jachthavens in Nederland worden de regelmatig geplaagd door inbraken en diefstallen. Het dievengilde richt zich voornamelijk op losse objecten zoals marifoons en buitenboordmotoren. Uit cijfers van Stichting VbV blijkt dat er in Nederland jaarlijks ruim 2100 buitenboordmotoren worden gestolen. Slechts 8 procent komt terug bij de rechtmatige eigenaar. 

De KLPD (waterpolitie) roept op om waardvolle spullen op te bergen en te beveiligen tegen diefstal. Een terugvindsysteem met peilzender is voor buitenboordmotoren een mogelijke stap om criminelen een halt toe te roepen.