Nieuws/Buitenland
1338301156
Buitenland

Interview scholieren met John Lennon levert 50.000 euro op

KOPENHAGEN - Een geluidsopname van zanger John Lennon en zijn partner Yoko Ono heeft op een veiling in Kopenhagen 370.000 kroon (ongeveer 50.000 euro) opgeleverd. Op het cassettebandje staat onder meer een interview met het stel. Ook is te horen hoe de zanger gitaar speelt en de nummers Give Peace a Chance en Radio Peace zingt.

De opname duurt ruim een half uur en is in 1970 gemaakt door vier Deense tieners. Die trotseerden een sneeuwstorm om de wereldberoemde zanger te kunnen interviewen voor hun schoolkrant. Lennon praat in het gesprek onder meer over zijn activiteiten als vredesactivist en de lengte van zijn haar.

Lennon en Yoko Ono arriveerden volgens het veilinghuis eind 1969 in het noorden van Denemarken. Ze zouden daar een maand hebben doorgebracht in een afgelegen boerderij. „We gingen naar de woonkamer en zagen John en Yoko op de bank zitten. Het was fantastisch”, glunderde een van de eigenaren van de cassette tegenover persbureau AFP.

De opname van het interview had een geschatte waarde van 200.000 tot 300.000 kroon, maar leverde op de veiling beduidend meer op. De onbekende koper krijgt voor de bijna 50.000 euro niet alleen het bandje, maar ook een exemplaar van de schoolkrant en foto’s van de ontmoeting tussen Lennon en de destijds 16-jarige scholieren. Die zijn inmiddels in de zestig.

Op de geluidsopname is ook te horen hoe de jongens vragen wat ze kunnen doen om zich in te zetten voor wereldvrede. „Als je zelf niks kan bedenken, imiteer ons dan”, reageert de zanger, die in 1980 is doodgeschoten. „Ga gewoon zitten en denk na over de vraag wat je in je eigen omgeving kan doen.”