Nieuws/Buitenland
1339527093
Buitenland

Demonstranten Hongkong bij thuiskomst belaagd

Een demonstrant rent weg na een demonstratie.

Een demonstrant rent weg na een demonstratie.

HONGKONG - Demonstranten die in de voorstad Yuen Long terugkeerden na de demonstratie in Hongkong zijn aangevallen. Op het metrostation gingen mannen in witte T-shirts met stokken en paraplu’s de veelal in het zwart gehulde demonstranten te lijf. Naar verluidt gaat het om een groep gangsters.

Een demonstrant rent weg na een demonstratie.

Een demonstrant rent weg na een demonstratie.

Lam Cheuk-ting van de Democratische Partij was een van de bijna veertig gewonden. Hij zette foto’s op Facebook van zijn verwondingen. Hij zegt te zijn geslagen met houten stokken. Volgens hem duurde het nog een uur voordat de politie kwam om de orde te handhaven. De Chinese autoriteiten veroordelen zowel het geweld op het station, als vermeend eerder geweld van de demonstranten eerder op de dag tegen de politie.

Zeker dertig mannen in witte shirts bestormden de mensen uit de trein. Dat zorgde voor grote paniek op het station, zo is te zien op schokkende beelden.

Yuen Long is een voorstad van Hongkong, die dichter bij Shenzhen op het Chinese vasteland ligt dan bij het stadscentrum van Hongkong. De demonstranten vinden dat China te veel macht over de speciale regio Hongkong opeist.

De oproerpolitie gebruikte zondag traangas en rubberen kogels om de duizenden demonstranten in Hongkong uit elkaar te drijven na afloop van het eerder vreedzaam verlopen protest.