Nieuws/Binnenland
1339559
Binnenland

Aangifte Sylvana Simons na bezoek pro-Pieten

AMSTERDAM - Sylvana Simons heeft aangifte gedaan nadat vier mensen verkleed als Zwarte Piet haar thuis hadden opgezocht. „Ze kwamen mij naar eigen zeggen wel even ’uitleggen’ dat ik ’normaal’ moet doen”, zo legt ze uit. Simons was er op dat moment niet, maar de vier zouden hun actie wel hebben gefilmd en dit vervolgens, inclusief haar adres en kadastrale documenten, online hebben gezet.

Volgens Simons, die zich inzet tegen Zwarte Piet, zijn de veiligheidsmaatregelen rondom haar opnieuw aangescherpt. Dat schrijft ze op Facebook. Ze spreekt van intimidatie en hekelt de ’activisten’. „Dat zij mij, mijn dierbaren en mijn buren in gevaar brengen, deert hen niet. Integendeel: onder het mom van ’kinderfeest’ brengen zij de vele kinderen in mijn wijk in gevaar.”

De politica en oud-presentator stelt dat het viertal geluk had dat zij en haar huisgenoten op het moment van hun bezoek niet thuis waren. Ook beticht ze het viertal ’in blackface’ ervan te laf te zijn om hun ware gezicht te tonen.

Simons gaat in haar bericht ook in op de blokkade van de A7 afgelopen zaterdag naar aanleiding van de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum. Voorstanders van Zwarte Piet hielden op de snelweg enkele bussen tegen van mensen die wilden demonstreren tegen Zwarte Piet. „Dit heeft niets meer met activisme te maken, maar is ordinair terrorisme van mensen die hun nationalisme verpakken in liefde voor ’de onschuldige kindertjes”’, aldus de politica.