Nieuws/Binnenland

’Lustig gedeclareerd’ in Amsterdam

Door Jan-Willem Navis

De door Amsterdam ontslagen Saadia A.T

De door Amsterdam ontslagen Saadia A.T

Gemeente Amsterdam

Amsterdam - De ontslagen topambtenaar Radicalisering en Polarisatie van de gemeente Amsterdam ging op vakantie met ondernemer Naoaul Dinia die zij inhuurde voor opdrachten. Hierna kon er volgens de advocaat van de gemeente ‘lustig op los gedeclareerd’ worden.

De door Amsterdam ontslagen Saadia A.T

De door Amsterdam ontslagen Saadia A.T

Gemeente Amsterdam

Dat bleek vrijdag in een kort geding van Scholten en Partners tegen Amsterdam. Sinds 2015 is Naoaul Dinia aangesloten bij dit bedrijf, dat bijna alle opdrachten uitvoert voor de afdeling Radicalisering en Polarisatie. Dinia ging ook privé om met de ontslagen Saadia A.T., betoogde de gemeente, door op de gezamenlijke vakanties te wijzen.

Scholten en Partners is boos dat de gemeente de rekeningen niet meer betaalt sinds de affaire-Saadia deze zomer uitbrak. Het bedrijf verkeert daardoor in geldnood, en eist daarom dat Amsterdam onmiddellijk openstaande rekeningen betaalt van ongeveer 50.000 euro.

Mangostone

Dinia voerde eerder al opdrachten op het gebied van radicalisering uit via haar eigen bedrijf Mangostone. Eind 2014 werd dat bedrijf opgeheven, waarna ze meteen verder ging met de opdrachten, maar nu via Scholten en Partners. ,,Dat gebeurde nadat er bij de gemeente was geklaagd over Mangostone”, zei een bron van deze krant in augustus al.

Saadia heeft nooit verteld dat ze ook buiten haar werk omging met Dinia. Dit is in strijd met de inkoopvoorwaarden van de gemeente Amsterdam.

Sleutelfiguren

Tijdens de zitting voerde de gemeente Amsterdam aan dat Scholten en Partners veel te hoge bedragen factureert voor de training van zogeheten ‘sleutelfiguren’, mensen uit met name de moslimgemeenschap die een oogje in het zeil houden om vroegtijdig signalen op te vangen dat mensen extremistisch worden.

Een van de mensen die sleutelfiguren werft, is Said J. Hij had een amoureuze relatie met Saadia, bleek op de zitting. Ook die verzweeg Saadia. Deze verzwegen relatie zou de aanleiding voor haar strafontslag zijn geweest. Said kreeg klussen van Saadia via Scholten en Partners, maar stuurde ook rechtstreeks facturen naar haar afdeling.

De rechtbank doet op 8 december uitspraak.

Lees meer over