Nieuws/Binnenland
1340013
Binnenland

Weigeroma Sytske past alleen ’bij nood en dood’ op de kleinkinderen

De 71-jarige Sytske heeft drie kinderen en inmiddels negen kleinkinderen. Ze weigert al zestien jaar om een vaste dag in de week op te passen op haar kleinkinderen. Sytske heeft de afspraak met haar kinderen dat ze er ’bij nood en dood’ is.

Zestig procent van de Nederlandse baby’s en peuters heeft opa of oma een vaste dag in de week als oppas. Sytske was 55 jaar oud toen ze voor het eerst oma werd. Destijds werkte ze drie dagen in de week als laborant in een ziekenhuis. „Er is nooit aan ons gevraagd om een vaste dag in de week op te passen. Want daar ben ik altijd heel duidelijk over geweest. Dat doe ik niet”, zegt Sytske.

Ze heeft geen zin in die verplichting. „Geestelijk vraagt oppassen veel meer van je dan schoonmaken. Kinderen vragen de hele tijd aandacht. Ik vind het ook wel knap hoor, dat mensen dat kunnen opbrengen.”

Sytske heeft de afspraak met haar kinderen dat ze er ’bij nood en dood’ is. Sytske: „Dan laat je alles uit je handen vallen en dan ben je er. Toen mijn zoon een ongeluk had gekregen, zijn wij meteen in de auto gesprongen om op de kleinkinderen te passen.”

Lees het hele interview met Sytske op VROUW: ’Ik word er al gek van als ik die oude mensen zie sleuren met die kinderen.’