Nieuws/Binnenland
1340073765
Binnenland

Volgens organisatie ’veel en veel meer’ actievoerders

Amsterdam: 35.000 deelnemers bij Unmute Us-protest

AMSTERDAM - Het Unmute Us-protest in Amsterdam heeft 35.000 deelnemers getrokken, meldt de gemeente Amsterdam. De organisatie van Unmute Us stelde eerder dat in Amsterdam 80.000 mensen meededen. Ook in andere steden gingen mensen opnieuw de straat op. Ze eisen dat grote evenementen per direct weer door kunnen gaan. Op diverse wagens en borden is te lezen dat mensen het beleid niet meer snappen.

Ook de gemeenten Utrecht en Maastricht meldden zaterdag lagere aantallen deelnemers. Waar volgens de organisatie in die beide steden 15.000 mensen meededen, meldt de gemeente Maastricht 10.000 deelnemers, en de gemeente Utrecht ruim 10.000.

Initiatiefnemer van het protest Jasper Goossen noemt het door Amsterdam genoemde aantal van 35.000 onzin. Hij stelt dat er „veel en veel meer” mensen meeliepen. „Ik denk zelf dat 60.000 tot 80.000 mensen veel reëler is”, zegt hij. Volgens Goossen ging het om een momentopname en was de telling van de gemeente en de politie niet zo nauwkeurig omdat er later nog mensen zich bij de demonstratie aansloten toen deze al onderweg was.

De gemeente Amsterdam riep zaterdagmiddag mensen op niet meer te komen, omdat het te druk was. De organisatie had gemeld maximaal 15.000 demonstranten te verwachten, geeft een woordvoerder van de gemeente aan. Toen dat aantal werd bereikt en er nog meer mensen kwamen, werd besloten die oproep te doen. Volgens de gemeentewoordvoerder was de sfeer overigens gemoedelijk. In Amsterdam liepen demonstranten een route die begon en eindigde in het Westerpark.

Danceparade

De protestactie in Utrecht lijkt bijna een soort danceparade: mensen dansen en springen. Van een gebouw viel door het gedreun natuursteen naar beneden, bijna op mensen. De stoet ontvangt veel steun van de ook in groten getale aanwezige toeschouwers. Duizenden mensen staan toe te kijken. ’Ik wil even lekker raven’, houdt een dj als bordje boven zijn hoofd.

Datzelfde gebeurt ook in Groningen, waar dus niet alleen naar schatting van de organisatie zo’n tienduizend deelnemers, maar ook duizenden toeschouwers zijn. Ook hier wordt er gedanst en lijkt bijna meer sprake te zijn van een feest dan van een protestactie.

"Dit beleid klopt voor geen 1,5 meter"

In Groningen rijden ook 25 wagens mee tijdens de mars, volgens de organisatie het grootste aantal van alle steden waar wagens meerijden. Vanaf de wagens wordt muziek gespeeld, mensen zwaaien met borden met teksten als ’Minder grappen meer House’ en ’Dit beleid klopt voor geen 1,5 meter’.

Een van de deelnemende wagens in Groningen is van Agora Events. „Wij zijn hier omdat de evenementensector weer open moet. We laten ons nu horen aan de stad, omdat het zo stil is geweest.”

In Den Haag is het eveneens druk. Terwijl er maximaal vijfduizend mensen werden verwacht, spreekt de organisatie hier inmiddels van zo’n acht- tot tienduizend deelnemers. In Maastricht zouden er zo’n zevenduizend demonstranten op de been zijn, terwijl er maar op een opkomst van 1000 was gerekend. Daar zijn veel deelnemers uit de carnavalswereld.