Nieuws/Buitenland
1340100645
Buitenland

Leider Proud Boys in VS veroordeeld tot vijf maanden cel

Enrique Tarrio

Enrique Tarrio

WASHINGTON - De leider van Proud Boys, een extreemrechtse organisatie in de Verenigde Staten, is veroordeeld tot ruim vijf maanden gevangenisstraf. Enrique Tarrio kreeg die straf opgelegd voor het in brand steken van een Black Lives Matter-spandoek in de Amerikaanse hoofdstad Washington en voor illegaal bezit van munitie voor zware vuurwapens.

Enrique Tarrio

Enrique Tarrio

Proud Boys speelde een leidende rol bij de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari. Tarrio werd twee dagen voor die gebeurtenis echter al gearresteerd, omdat hij enkele weken eerder een Black Lives Matter-spandoek van een kerk van een zwarte geloofsgemeenschap in de Amerikaanse hoofdstad had getrokken. Daarna vernielde hij dat spandoek en stak het in brand. Op sociale media plaatste hij een foto, waarop hij poseerde met het spandoek en een aansteker in zijn hand.

De 37-jarige Tarrio organiseerde in 2020 veel pro-Trump-protesten en demonstraties tegen de Black Lives Matter-beweging. Bij de bestorming van het parlement op 6 januari was Tarrio niet in Washington aanwezig. Na zijn arrestatie had hij opdracht gekregen Washington te verlaten tot zijn zaak voor de rechter zou komen.

Afgezien van de gevangenisstraf moet hij ook een boete van 1000 dollar te betalen en 347 dollar schadevergoeding overmaken aan de kerk.