Nieuws/Buitenland
1340433
Buitenland

’VS wijzigen wapenleveranties aan YPG’

ANKARA - De Verenigde Staten passen hun militaire steun aan hun partners in Syrië aan. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump volgens het Witte Huis vrijdag in een telefoongesprek met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan laten weten. Het bureau van Erdogan had eerder gezegd dat de VS helemaal geen wapens meer aan de Koerdische YPG zouden leveren.

Ankara ziet de YPG als een verlengstuk van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. De VS hebben de YPG eerder wapens geleverd om te helpen bij het verslaan van Islamitische Staat in de Syrische stad Raqqa. De Amerikaanse minister van Defensie Mattis hield in juni de mogelijkheid open dat Washington de Koerdische strijders van wapens blijft voorzien.

In het gesprek bracht het Turkse staatshoofd het ongenoegen over de wapenleveranties ter sprake. ,,Trump zei heel duidelijk dat hij opdracht had gegeven geen wapens meer te leveren'', aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Zo ver ging het Witte Huis in zijn weergave van het gesprek echter niet.