Nieuws/Binnenland
1340840821
Binnenland

Zaak drie medeverdachten van moord op Bas van Wijk geseponeerd

AMSTERDAM - De drie medeverdachten van Samir El Y., die heeft bekend de 24-jarige Bas van Wijk op 8 augustus 2020 te hebben doodgeschoten, worden niet langer verdacht betrokken te zijn bij de liquidatie op klaarlichte dag. Hun zaken zijn door het Openbaar Ministerie geseponeerd, omdat er onvoldoende bewijs overblijft voor een verdenking.

De Hoofdddorper Bas van Wijk werd op de bloedhete zaterdagmiddag doodgeschoten, terwijl hij met een groep vrienden bij het Nieuwe Meer lag. Vermoedelijk zag hij hoe de nep-Rolex van een van zijn vrienden door hoofdverdachte El Y. werd weggenomen. Hij riep de dader terug, waarop hij als reactie op gruwelijke wijze met meerdere kogels werd neergeschoten.

Het bizarre geweldsincident zorgde voor grote consternatie, omdat het strandje bij de Nieuwe Meer vol lag met gezinnen, die afkoeling zochten. Vele kinderen hebben gezien hoe Bas van Wijk op klaarlichte dag werd doodgeschoten.

De politie nam de zaak enorm hoog op en zette meer dan 150 mensen in om de dader te vinden. Vier dagen later al werden vijf verdachten aangehouden. De eerste werd heel snel vrijgelaten. Nadat Samir El Y. bekende dat hij de schutter was, kwamen de andere drie mannen, allen Amsterdammers, na een korte periode op vrije voeten. Zij bleven tot woensdag evenwel verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij.

Twee van de advocaten van de drie voormalige medeverdachten bevestigen dat de zaak tegen hun cliënten is geseponeerd. Joren Veldheer en Willem van Vliet laten weten tevreden te zijn met de beslissing van het OM.