Nieuws/Binnenland

Pietenactie wekt alom verbijstering

De inval van pro-Zwarte Pieten op een basisschool in Utrecht.

De inval van pro-Zwarte Pieten op een basisschool in Utrecht.

Facebook/Zwarte Pieten Actiegroep

UTRECHT - Woede en verbijstering over de inval bij basisschool De Cirkel in de Utrechtse wijk Zuilen dinsdagmiddag door een actiegroep die Zwarte Piet in traditionele gelaatskleur wil houden. Zelfs premier Rutte noemde de actie na afloop van de ministerraad bizar.

De inval van pro-Zwarte Pieten op een basisschool in Utrecht.

De inval van pro-Zwarte Pieten op een basisschool in Utrecht.

Facebook/Zwarte Pieten Actiegroep

Puck ’t Hart doet de actie op Twitter af als wanstaltig. „Waarom kinderen in verwarring brengen?”, vraagt de moeder van vier kinderen zich af. Ook in lokale chatgroepen op Facebook heerst veel onbegrip. De Utrechtse Didi Steen noemt het pure intimidatie. „Het was toch zogenaamd een kinderfeest dat niet verpest mocht worden?”

Kinderen schrokken van de ’Zwarte Pieten Actiegroep’, een groep van tien mensen die als Zwarte Piet stickers kwamen uitdelen in de klaslokalen en op het schoolplein van De Cirkel. Sinds 2015 is Zwarte Piet taboe op die school.

Toen leraren de actievoerders weg wilden sturen, kregen ze allerlei discriminerende opmerkingen naar hun hoofd geslingerd. „Ga terug naar je eigen land”, zeiden ze volgens directeur Jochem Grimmelikhuizen. De school heeft aangifte gedaan. Grimmelikhuizen vindt zijn school niet de plek om actie te voeren.

De Zwarte Pieten Actiegroep laat weten dat geen van hun leden zou discrimineren. „Gebeurt dat wel dan wordt die persoon uit de groep gezet”, aldus actievoerder Hugo Kuijper.

Veilige plek

De PO-Raad heeft ook geen goed woord over voor de actie bij de Utrechtse school. „Je mag onderling van mening verschillen, maar dan val je niet zomaar een school binnen die een veilige plek van al onze kinderen zou moeten zijn”, aldus voorzitter Rinda den Besten van de basisscholenbelangenbehartiger.

Premier Rutte vindt het onbegrijpelijk dat mensen actievoeren in de Sinterklaas-periode. Hij vindt dat elk kind van het Sinterklaasfeest moet kunnen genieten. „Confronteer ze niet met demonstraties. Doe dat op een ander moment.” Volgens Rutte zijn de actievoerders in Utrecht te ver gegaan. „Dan denk je helemaal: doe even normaal zeg, als je dat hoort.”

Bekijk meer van