Nieuws/Binnenland
1341473895
Binnenland

Tashin E. moet cel in voor dreigen met aanslag Gay Pride

AMSTERDAM - Dat de 32-jarige Tashin E. een terroristische aanslag wilde plegen op de Gay Pride valt te betwijfelen, aldus de rechtbank. Maar zijn bedreigingen via Twitter en WhatsApp aan deelnemers van de Gay Pride Parade, Joden en politieagenten zijn van dien aard, dat hij vijf maanden de cel in moet en tbs met voorwaarden krijgt opgelegd.

De Amsterdammer Tashin E. is gediagnosticeerd met autisme, heeft last van psychoses en is destructief. Ondanks zijn wankele geestelijke gezondheid drinkt hij alcohol, blowt hij en gebruikt hij zelfs af en toe harddrugs. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Fascinatie voor explosieven

Nadat de rechters hem zelf konden horen over zijn plannen om een terreurdaad te plegen, kwamen zij tot de volgende conclusie: „De rechtbank heeft niet alleen gekeken naar zijn feitelijke handelingen, maar ook naar de persoon. Vanaf zijn eerste politieverhoor heeft hij open verteld over wat er in hem omging en welke bedoelingen hij had met de digitale uitingen die hij heeft gedaan. Ook op de zitting van 18 februari 2021 verklaarde hij over wat hem bezighoudt, waaronder zijn fascinatie voor explosieven, waarom hij bepaalde uitingen heeft gedaan en hoe hij met spanningen omgaat.”

Tashin E. postte en verstuurde van alles, wat volgens de rechtbank in lijn lag met de bij hem vastgestelde autismespectrumstoornis. De rechtbank: „Hij was vooral aan het ‘trollen’ en hij heeft verschillende heftige content geplaatst als uiting van zijn eigen emoties, waaronder frustratie over het feit dat hij op de radicaliseringslijst van de gemeente was geplaatst. Hij was niet bezig met het voorbereiden, laat staan het plegen van een terroristische aanslag.”

Tashin E. heeft toegezegd dat hij wil meewerken.