Nieuws/Binnenland
134151800
Binnenland

Uithuwelijking naar Midden-Oosten

’Ze betalen 20.000 euro voor ons, meisjes van hier’

Nederlandse meisjes zijn een ’goudmijn’ voor Arabische mannen.

Nederlandse meisjes zijn een ’goudmijn’ voor Arabische mannen.

AMSTERDAM - Meisjes met een niet-westerse migratieachtergrond worden nog steeds op grote schaal uitgehuwelijkt aan mannen uit het Midden-Oosten. Dat stelt Femmes for Freedom tegenover Hart van Nederland. ’Fatima’ kan erover meepraten.

Nederlandse meisjes zijn een ’goudmijn’ voor Arabische mannen.

Nederlandse meisjes zijn een ’goudmijn’ voor Arabische mannen.

„Ze leggen vijftien- tot twintigduizend euro voor ons neer. Mensen beseffen niet dat wij, als meiden van hier, golden tickets zijn voor landen uit het Midden-Oosten”, zegt de vrouw in een tv-interview waarbij ze onherkenbaar is gemaakt.

„Voor iemand uit Syrië, Irak, Iran, Egypte ben je eigenlijk een ticket naar Europa.”

Neef

Fatima – niet haar eigen naam – werd als kind seksueel misbruikt door haar familie en vervolgens uitgehuwelijkt. Vaak gaat zo’n gedwongen huwelijk ook weer gepaard met seksueel misbruik en eergerelateerd geweld, stelt Femmes for Freedom. De vrouwen worden ’gehoorzaam’ gehouden en mogen niet verwesterlijken.

Ze werd zelf uitgehuwelijkt aan haar neef. „Het zijn je ouders. Je vertrouwt ze altijd. Als ze dat zeggen, besef je niet dat je een leven lang aan een man gekoppeld wordt.”

Stilte

Volgens ’Fatima’ houdt ’iedereen zijn mond erover’. Over hoe veel meisjes het gaat, is inderdaad niet bekend.

„Het probleem blijft vaak verborgen en de gemeenschappen waarin het voorkomt zijn vaak erg gesloten”, beaamt Diny Flierman van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating. Ook Shirin Musa van Femmes for Freedom geeft toe dat er geen cijfers zijn. „Maar dit is een tikkende tijdbom in ons land. In het gunstigste geval word je uitgehuwelijkt, maar er zijn ook gevallen waar vrouwen zelfs van het leven worden beroofd. Het is meedogenloos om deze vrouwen te vergeten.”

Fatima maakt het nu beter. Ze ontsnapte aan haar familie. „Ik zit op school en doe mijn eigen ding. Gisteravond was ik naar een concert. Elke keer als ik naar een concert ga, staan de tranen in mijn ogen, omdat ik thuis geen muziek mocht luisteren.”