Nieuws/Buitenland
1341602
Buitenland

Familie duikbootbemanning geeft hoop op

BUENOS AIRES - Familieleden van de 44 bemanningsleden van de zoekgeraakte Argentijnse onderzeeër ARA San Juan lijken vrijdag de hoop te hebben opgegeven dat die nog levend worden gevonden. Het schip verdween negen dagen geleden en had maar voor zeven dagen zuurstof aan boord. Volgens de Argentijnse marine heeft zich aan boord vermoedelijk een explosie voorgedaan, kort nadat het schip op 15 november voor het laatst zijn positie had doorgegeven.

Familieleden die dagenlang op de marinebasis Mar del Plata op nieuws hadden gewacht keerden vrijdag terug naar huis. Sommige anderen zeiden te blijven totdat de onderzeeër is gevonden. Een dertigtal schepen en vliegtuigen en 4000 mensen uit Argentinië, Chili, Brazilië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zoeken op ruim 450 kilometer van de kust naar sporen van de duikboot.

President Mauricio Macri zei te verwachten dat de onderzeeër over enkele dagen zal worden gelokaliseerd. Daarna beloofde hij een ,,serieus en diepgaand'' onderzoek. Volgens sommige familieleden was het meer dan dertig jaar oude schip door jarenlange bezuinigingen slecht onderhouden.