Nieuws/Buitenland
1341659508
Buitenland

Duitse minister na coronaprotest: weg met extremisten en relschoppers

BERLIJN - De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft het zondag onaanvaardbaar genoemd dat „extremisten en relschoppers de Rijksdag bestormen, het symbolische centrum van onze democratie.” Dat „chaoten en extremisten” het pand voor hun doeleinden misbruiken is afschuwelijk, aldus de bewindsman.

Tijdens betogingen zaterdag tegen de coronamaatregelen in Duitsland bestormde een groep betogers het pand dat in 1894 opende als gebouw voor het toenmalige parlement. Dat bleef het nog geen veertig jaar. Na de Tweede Wereldoorlog was het lange tijd vooral een ruïne en pas in 1990 werd besloten het op te knappen. In 1999 werd de Rijksdag weer het parlementsgebouw.

Zaterdag hebben tienduizenden mensen in Berlijn geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Het protest verliep op plaatsen chaotisch, mede omdat de politie probeerde de betoging te beëindigen. Dat was volgens de politie omdat de demonstranten geen mondkapjes droegen en geen afstand hielden.

Een initiatiefnemer van de coronademonstraties, Michael Ballweg van de groep Querdenken (Dwarsdenken), distantieerde zich zondag van de groep betogers die de Rijksdag bestormden. „Die hebben met onze beweging niets te maken”, zei hij. „Querdenken is een vreedzame en democratische beweging. Geweld heeft daarin geen plaats.”

Vrijheid

Veel Duitsers beschouwen de ingrijpende en in deelstaten verschillende maatregelen als strijdig met de grondrechten. Ze zijn in hun ogen ook buiten proporties, omdat ze enorme economische schade aanrichten die erger zou zijn dan de kwaal, het nieuwe coronavirus. Duitsland telt ruim 83 miljoen inwoners. Momenteel hebben bijna 16.000 mensen het uit China afkomstige virus onder de leden en 245 van hen zijn in kritieke toestand.

Ook in Londen gingen duizenden mensen de straat op uit onvrede over de coronamaatregelen in het land. Ze kwamen onder de noemer ’verenig je voor vrijheid’ samen op Trafalgar Square.