Nieuws/Buitenland

Vliegtuig met VN'ers geland in Jemen

1 / 2

EPA

SANAA - Een vliegtuig met aan boord hulpverleners van de VN is zaterdag aangekomen in de hoofdstad Sanaa van Jemen. Het was de eerste hulpvlucht sinds de door Saoedi-Arabië geleide coalitie bijna drie weken geleden een blokkade instelde.

1 / 2

EPA

Er is nog geen toestemming om hulpgoederen over te vliegen. Kort na de aankomst van de eerste vlucht, arriveerden nog twee VN-toestellen in de Jemenitische hoofdstad.

Mede onder druk van de VS heeft de coalitie de blokkade afgelopen week wat versoepeld. De haven van Hodeidah werd heropend om hulpgoederen naar het geteisterde land te laten brengen. Ook kwam er toestemming voor hulpvluchten van de VN naar Sanaa waarvan zaterdag de eerste was.

Volgens een woordvoerder van de coalitie is toestemming gegeven voor bij elkaar 42 vluchten en hulptransporten per schip. Lokale autoriteiten in Hodeidah verklaarden zaterdag dat daar nog geen schip met hulpgoederen was aangekomen en dat zij niet direct een zending verwachtten.

De coalitie probeert onder andere met bombardementen de Houthi-rebellen uit Jemen te verdrijven die een groot deel van het land in handen hebben.

Lees meer over