Nieuws/Binnenland

Rutte schuwt concurrentie FvD niet

Door Inge Lengton

Nieuwegein - VVD-leider Rutte schuwt de concurrentie van Forum voor Democratie niet. In de peilingen stijgt de partij van Thierry Baudet, terwijl de VVD iets slinkt. „Concurrentie op rechts? Dat is juist goed. Dat zagen we de afgelopen jaren ook bij het CDA.”

Rutte deed zijn uitspraken na afloop van een congres van zijn partij in Nieuwegein. Zo’n 1000 partijleden kwamen daar samen voor de jaarlijkse najaarsbijeenkomst.

De VVD-leider hield dit keer geen speech, zoals hij gewoonlijk doet. In plaats daarvan werd hij geïnterviewd door Jörgen Raymann. De cabaretier had voor een spectaculair digitaal decor gezorgd. Daarop werd het interieur van Het Torentje geprojecteerd.

In een openhartig gesprek beantwoordde Rutte tal van vragen. Raymann refereerde aan partijgenoot en afgezwaaid staatssecretaris Fred Teeven, waarvan deze week bekend werd dat hij buschauffeur is geworden. „Wanneer houdt het voor u eigenlijk op?”, wilde de interviewer over de carrièreplannen van Rutte weten. „Ik zit nu nog boordevol energie. Ik vind dat ik mezelf een half jaar voor de verkiezingen de vraag moet stellen of ik nog aanblijf.”

Hij beleeft nog steeds plezier aan zijn vak. Als voorbeeld noemde hij de berichtjes die hij soms stuurt naar Angela Merkel. „Ik vind het leuk om de buurvrouw een sms te sturen als onze groeicijfers hoger liggen. Ik ben ontzettend competitief.”

Uit het tweegesprek bleek hoe precair ook volgens de Rutte de verhoudingen zijn in het nieuwe kabinet. Hij vertelde over een cruciaal moment tijdens de formatie, toen er over medisch-ethische onderwerpen werd gesproken. Pechtold vroeg toen volgens Rutte aan CU-leider Segers om nog eens goed uit te leggen waar bij hem het probleem zat. „En Pechtold luisterde, luisterde echt.” Toen daalde volgens de VVD-leider het besef in dat „dit kabinet misschien wel eens de rit kan gaan uitzitten.”

Of Rutte ook nog grote dromen heeft, vroeg Raymann zich ook af. „Mijn dromen zijn juist heel klein. Mijn moeder is slecht ter been. Ik hoop dat ze er nog zo lang mogelijk is en dat haar eind geen lijdensweg zal zijn.”

De bijeenkomst werd nog even verstoord door de jongerenafdeling van de SP. Uit protest tegen de dividendbelasting renden ze het podium op met Shell-vlaggen. Het publiek wist echter niet zeker of de protestactie onderdeel was van de Raymann-act. Rutte leek in ieder geval onaangedaan. Met een vrolijk „hoi, hoi”, zwaaide hij ze uit toen ze door de beveiliging werden afgevoerd.

Lees meer over