Nieuws/Buitenland

VS en Pakistan op ramkoers om Hafiz Saeed

Hafiz Saeed.

Hafiz Saeed.

ANP

ISLAMABAD - De Verenigde Staten dreigen met repercussies voor de betrekkingen tussen de VS en Pakistan als Islamabad geen actie onderneemt om een vrijgelaten islamitische militant op te pakken. Die wordt ervan beschuldigd het brein te zijn achter de aanslag in 2008 in Mumbai.

Hafiz Saeed.

Hafiz Saeed.

ANP

,,Hafiz Saeeds vrijlating, nadat Pakistan naliet hem te vervolgen of in staat van beschuldiging te stellen, is een verontrustende boodschap over Pakistans inzet voor de bestrijding van internationaal terrorisme, zei het Witte Huis. Het logenstraft de Pakistaanse bewering dat het geen toevluchtsoord zal zijn voor terroristen op zijn grondgebied, aldus de verklaring. Bij de aanslagen in Mumbai in november 2008 kwamen 174 mensen om het leven, 308 anderen raakten gewond.

De Pakistaanse politie raakte zaterdag op grote schaal slaags met islamisten die belangrijke wegen in hoofdstad Islamabad al meer dan twee weken blokkeren met een sit-in. Ongeveer 4000 politiemensen gingen de straat op om de ongeveer duizend activisten van de beweging Tehreek-e-Labaik weg te jagen.

De politie werd ontvangen met een regen van stenen. Actievoerders staken politievoertuigen in brand. Tientallen activisten werden gearresteerd. De demonstranten eisen het aftreden van de minister van Justitie omdat die een eed bij de verkiezingen zo heeft veranderd dat deze volgens hen leidt tot godslastering. Ook in anders steden in Pakistan gingen islamisten de straat op om te demonstreren.

Lees meer over