Nieuws/Buitenland
1342833137
Buitenland

Vader Boris Johnson (80) hekelt Brexit en vraagt Frans paspoort aan

LONDEN - De vader van de Britse premier Boris Johnson wil Fransman worden. Stanley Johnson, die in 2016 tegen de Brexit stemde, wil de banden met Europese Unie behouden en heeft daarom een Frans paspoort aangevraagd.

De 80-jarige Johnson, voormalig parlementslid in Europa, gaat daarmee hard in tegen de lijn van zijn zoon, een fervent voorstander van een zelfstandiger Verenigd Koninkrijk.

„Als ik het goed begrijp ben ik grotendeels Frans. Mijn moeder is geboren in Frankrijk en al mijn voorouders zijn Frans. Wat mij betreft eis ik gewoon terug wat ik ben”, zei Johnson in het Frans tegen Engelse media. „Ik zal altijd een Europeaan zijn.” Eerder dit jaar lekten de plannen van Johnson al uit, enkele maanden later zit Johnson sr. daadwerkelijk in de ambtelijke molen.

Zijn zoon Boris was vier jaar geleden het gezicht van de ’Leave’-campagne en werd later ook premier. Volgens Johnson junior kan het VK ’machtig gedijen’ als soeverein land, zonder het ’bureaucratische’ Europa.

Reizen

De Britten verlaten komende nacht officieel de Europese Unie. Voor veel Britten wordt het dan veel lastiger om door Europa te reizen of te overwinteren in het warmere zuiden van Europa.

Toen het Britse parlement woensdag instemde met het op het laatste moment gesloten handelsakkoord met de EU, sprak de premier verzoenende woorden aan het adres van Europa. „Dit is niet het einde van Groot-Brittannië als Europees land. We zijn op vele manieren de typisch Europese beschaving en zullen dat ook blijven.”

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd