Nieuws/Buitenland

’Toiletbezoek geklokt, onhaalbare targets en collega’s in slaap’

Inpakkers Amazon: ’We lijken wel slaven’

Door Onze Redactie

TILBURY - Magazijnmedewerkers van webshop Amazon hebben het gevoel hun werkplek als zombie te verlaten. Toiletbezoeken worden geklokt, er worden onhaalbare targets opgelegd en mensen vallen staand in slaap. Het zijn de constateringen van Mirror-onderzoeksjournalist Alan Selby, die vijf weken undercover ging door te werken in het beruchte magazijn in Tilbury, in het Britse Essex.

9 seconden per pakket

De Britse onderzoeksjournalist rapporteert dat hij alleen in een gesloten metalen kooi staat te wachten tot een robotarm hem een nieuwe pallet met pakketjes aanreikt. „Ik heb 9 seconden om een artikel te pakken en te verwerken zodat het klaar is voor verzending. Ik heb een target van 120 items per uur.”

Camera’s houden Alans bewegingen in de gaten en een scherm confronteert hem continu met zijn ’inpakstatistieken’: pakketjes per uur, en hoe lang hij voor een pakketje nodig heeft. Target niet gehaald? Dan dreigt ontslag.

Bovendien is zitten uit den boze. Zo vroeg zijn collega zich af: „Waarom kunnen we niet even zitten als het rustig is? We zijn mensen, geen slaven of dieren.”

Onwel door druk

Met een (op Amazon) gekochte undercovercamera legde hij vast hoe personeel in slaap viel, compleet uitgeput van de 55 uur durende werkweek met werkdagen die duren van 7.30 uur tot 18.00 uur. Zijn collega raakte ooit tijdens de drukke kerstweek dermate overwerkt dat ze onwel werd en moest worden behandeld door ambulancepersoneel.

Inmiddels hebben medewerkers in Italië en Duitsland gestaakt in actie voor hoger loon en betere arbeidsomstandigheden.

Duitse werknemers van Amazon staken voor het logistiek centrum van de mega-webshop in Leipzig.

Duitse werknemers van Amazon staken voor het logistiek centrum van de mega-webshop in Leipzig.

EPA

Amazon liet de journalist weten: „Wij bieden van dag één een veilige en positieve werkplek met beloningen en voordelen. We bieden geweldige banen met doorgroeimogelijkheden.” Over de targets die worden opgesteld, zegt Amazon: „Die zijn gebaseerd op eerdere prestaties van onze werknemers en worden geëvalueerd.”

Lees meer over