Nieuws/Buitenland
1343189687
Buitenland

Videoapp TikTok weg uit Hongkong

HONGKONG - TikTok zal zijn populaire videoapp niet meer beschikbaar stellen in Hongkong. Dat heeft volgens een woordvoerder van het bedrijf te maken met „recente ontwikkelingen.”

TikTok laat gebruikers korte videofilmpjes maken en is wereldwijd populair. Het bedrijf is eigendom van het Chinese ByteDance, maar heeft steeds benadrukt geen gegevens van gebruikers te delen met de Chinese autoriteiten.

Een ingewijde zegt dat de Aziatische miljoenenstad geen belangrijke markt was voor TikTok. Het bedrijf zou daar zelfs verlies maken. TikTok maakte in augustus vorig jaar bekend dat er ongeveer 150.000 gebruikers waren in Hongkong.

Sommige inwoners van Hongkong staan wantrouwig tegenover TikTok, vanwege de Chinese eigenaar van het bedrijf. De app, die in China overigens niet kan worden gedownload, is ook in de ban gedaan door de autoriteiten in India. Ook tientallen andere Chinese apps zijn daar verboden.

In Hongkong, dat een speciale status heeft binnen China, is onlangs een omstreden veiligheidswet van kracht geworden. Die verbiedt onder meer separatisme en het samenspannen met buitenlandse mogendheden. Ook heeft de politie meer bevoegdheden gekregen.

De invoering van die wet ligt internationaal gevoelig. Critici zeggen dat de speciale status van Hongkong zo wordt ondermijnd. Bedrijven als Facebook en Google hebben al gezegd voorlopig geen informatie meer te delen met de autoriteiten in Hongkong.

Kort daarop meldden ook videovergaderbedrijf Zoom en Microsoft, onder andere eigenaar van socialemedianetwerk LinkedIn en Skype, de samenwerking met de Hongkongse overheid op te schorten.