Nieuws/Binnenland
1343212
Binnenland

Peiling: PvdA passeert GroenLinks en SP

Haalden GroenLinks en SP bij de laatste verkiezingen nog 14 zetels, tegenover een schamele 9 van de ooit zo grote PvdA - inmiddels lijken de kaarten opnieuw geschud.

Uit de laatste peilingen van Maurice de Hond blijkt dat de PvdA inmiddels zowel GroenLinks als SP achter zich laat en zelfs nog maar een paar zetels achter ligt op de volgende in de rij: D66.

Uit de inmiddels bekende wekelijkse peiling van De Hond blijkt ook dat de VVD de grootste blijft. De partij van Rutte is er sinds de verkiezingen wel vijf virtuele zetels op achteruit gegaan, maar met 28 zetels blijft de VVD veruit de grootste partij. Op plek twee en een gedeelde plek drie van de peiling staan respectievelijk D66 (16 zetels), PVV (15 zetels) en CDA (15 zetels).

De andere partij die in de lift lijkt te zitten is Forum voor Democratie. Zij haalden bij de laatste verkiezingen 2 zetels. Inmiddels zeggen veel meer mensen op de nieuwe partij te gaan stemmen. Volgens de peiling zou FvD 12 zetels halen als er nu verkiezingen zouden zijn.

Op het partijcongres van Forum voor Democratie kwamen maar liefst 1600 mensen af.

Op het partijcongres van Forum voor Democratie kwamen maar liefst 1600 mensen af.

Het kabinet Rutte III moet overigens wel aan de bak, als het aan de kiezer ligt. Haalden de vier partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie nog 76 zetels bij de laatste verkiezingen, blijkt uit de laatste peiling dat die meerderheid inmiddels geen vanzelfsprekendheid meer is. De vier partijen kunnen volgens respondenten nog maar op 65 zetels rekenen.