Nieuws/Buitenland
1343982840
Buitenland

Bosbrand bij Bordeaux ’ingesloten’ na dag met duizend evacuaties

SAUMOS - De bosbranden die sinds maandag woeden ten westen van Bordeaux, zijn woensdagavond volgens een brandweercommandant ’ingesloten’. Het vuur is echter nog niet onder controle en inmiddels is 3700 hectare bos en natuur in vlammen opgegaan. Zo’n duizend inwoners zijn woensdag geëvacueerd, waardoor het totale aantal evacués in de afgelopen dagen is opgelopen tot ruim 1800.

De Franse krant Le Monde meldt dat het vuur in het dunbevolkte gebied woensdag op verschillende plekken oplaaide. Dat kwam mede door krachtige windvlagen die het werk van de brandweer gedurende de dag bemoeilijkten. Ruim duizend brandweerlieden, ondersteund door elf blushelikopters en -vliegtuigen en driehonderd vrachtwagens, bestrijden de bosbrand.

Bewoners van het dorp Saumos, waar het vuur uitbrak, moesten hun huizen maandagavond en dinsdag al verlaten. Dinsdag werd het evacuatiebevel uitgebreid naar een deel van het nabijgelegen Sainte-Hélène. Woensdag zorgde onder meer „intense en onaangename rook” richting Sainte-Hélène ervoor dat nog eens duizend mensen moesten vertrekken, meldt France Info. De 1840 evacués zijn opgevangen bij bekenden of in het dorp Castelnau-de-Médoc, ten noordwesten van Bordeaux.

In de nacht van woensdag op donderdag zouden een „gemiddelde temperatuur en zwakkere wind” de brandweer iets moeten helpen, meldde de woordvoerder. Wel blijft het droog. In Bordeaux werd het maandag nog 37,5 graden. Zo warm was het er sinds 1987 in de maand september niet meer geweest.

Het departement Gironde is deze zomer zwaar getroffen door bosbranden. In totaal ging zo’n 30.000 hectare in vlammen op, meldt Le Monde. Dat is meer dan drie keer de oppervlakte van de gemeente Utrecht.