Nieuws/Binnenland
134418939
Binnenland

Meerdere arrestaties, agenten de klos

’Feestende’ Marokkanen massaal de straat op, ME grijpt in

In Den Haag heeft de ME in moeten grijpen.

In Den Haag heeft de ME in moeten grijpen.

Den Haag - In de Haagse Schilderswijk gingen donderdag honderden mensen de straat op om de overwinning van Marokko op Canada bij het WK voetbal te vieren. Ook in Amsterdam en Rotterdam vierden Marokko-supporters de overwinning, vooral door de toeter van hun auto’s en scooters flink te laten horen. Ook werd vuurwerk afgestoken. In Den Haag werd de sfeer grimmig en ook in Amsterdam en Rotterdam heeft de ME moeten ingrijpen.

In Den Haag heeft de ME in moeten grijpen.

In Den Haag heeft de ME in moeten grijpen.

In de Schilderswijk werd vooral feestgevierd bij de Stortenbekerstraat, een zijstraat van de Vaillantlaan. Dat is een belangrijke verkeersader in de wijk. Er werd in de Haagse wijk, waar veel Marokkanen wonen, rondgereden met auto’s en scooters. Toeterende auto’s blokkeerden de kruising. Er werd ook siervuurwerk afgeschoten en met fakkels gezwaaid.

De politie in Den Haag liet in de loop van de avond weten dat de rust terug was gekeerd nadat de ME over de Vaillantlaan was gelopen. Er werden, zo laten ze weten, geen charges uitgevoerd. De ME kwam uit de busjes nadat er met zwaar vuurwerk werd gegooid en het feest dreigde om te slaan. Een agent raakte gewond. Tien mensen zijn ’vooralsnog’ aangehouden voor openlijke geweldpleging en bezit van zwaar vuurwerk. „Op dit moment lijkt het op straat rustiger te worden”, zo meldt de politie rond 22.30 uur.

Mercatorplein

Het Amsterdamse Mercatorplein werd in de loop van de avond schoongeveegd. Er waren veel agenten en ME ter plaatse. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken. De ME liep met lange wapenstokken en honden over het plein nadat mensen niet waren vertrokken. Negen mensen werden aangehouden, onder wie vijf minderjarigen. Ook liep een politieman forse gehoorschade op.

Eerder liet de Amsterdamse politie weten dat er zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn getroffen om te voorkomen dat er opnieuw rellen ontstaan na een WK-wedstrijd van Marokko. Burgemeester Femke Halsema maakte bekend dat het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied, zodat de politie meer bevoegdheden heeft om op te treden.

Ook het Mercatorplein in Amsterdam is schoongeveegd door de politie.

Ook het Mercatorplein in Amsterdam is schoongeveegd door de politie.

Rotterdam

Vijf mensen zijn in Rotterdam aangehouden na rellen: vier mensen in verband met vuurwerk, één voor het verstoren van de openbare orde. De ME heeft een groep Rotterdamse relschoppers in het centrum van de stad na de overwinning van Marokko op Canada weggedreven, meldt de politie. De groep, die stenen en vuurwerk naar de politie gooide, had zich verplaatst van het Kruisplein, waar het feestvieren begon, naar de West-Kruiskade en 1e Middellandstraat en gaf daar overlast.

„De overlastgevende groep is gevraagd te vertrekken. Toen zij dit niet deden, zijn ze gevorderd te vertrekken. De ME heeft geen charges uitgevoerd”, zegt de politie op Twitter. De actie is inmiddels ten einde.

Bij het Kruisplein in het centrum van Rotterdam, vlak bij het Centraal Station, was door feestvierders eerder op de avond verkeersdrukte en -hinder ontstaan na de WK-wedstrijd. Zo waren er diverse afzettingen en de politie riep mensen op een andere route te kiezen. De grootste drukte was rond 19.30 uur voorbij. Openbaar vervoerder RET meldde dat trams gestremd werden en een omleidingsroute reden. Reizigers moesten rekening houden met extra reistijd en omleidingen van een aantal trams.