Nieuws/Binnenland
1344626
Binnenland

’Om burn-outs en lesuitval te voorkomen’

’Minder lesuren middelbare school’

Leraren willen minder lesuren op middelbare scholen

Leraren willen minder lesuren op middelbare scholen

Leiden - Leraren op de middelbare scholen in ons land vinden dat ze te veel lesuren voor de klas staan. In plaats van de 25 uren willen ze naar een maximum van 20 lesuren bij een voltijdbaan om zo burn-outs, lesuitval en kwaliteitsverlies te voorkomen.

Leraren willen minder lesuren op middelbare scholen

Leraren willen minder lesuren op middelbare scholen

Dat stelt de organisatie Voortgezet Onderwijs in Actie, die dinsdag aan de vaste Kamercommissie Onderwijs een manifest overhandigt waarin ze zeggen dat het ’vijf voor twaalf’ is. Ze worden gesteund door scholierenorganisatie LAKS, dat ook vindt dat er te veel lessen uitvallen op de middelbare scholen, de klassen te vol en dat docenten gestrest zijn.

„Wij vragen niet, zoals de basisschooldocenten, meer salaris. Dat lost ons probleem, de enorme werkdruk, niet op. Minder lesuren zou wel verlichting geven en meer tijd om de lessen voor te bereiden”, zegt bestuurslid Kim van Strien van VO in Actie.

Machteloos

Van Strien staat als docente Frans al tien jaar voor de klas en heeft in die tijd de werkdruk enorm zien toenemen. „Vorig jaar ben ik bijna ingestort. Machteloos voelde ik me. Neem passend onderwijs; zorgkinderen zitten nu ook in de klas. Mooi initiatief, maar het neemt veel tijd in beslag. Ook moeten we leerlingen allerlei nieuwe vaardigheden aanleren, zoals kritisch en creatief denken of ict-vaardigheden. En vergeet niet dat we op verschillende niveaus in één klas les dienen te geven.”

VO in Actie wijst naar Finland. Van Strien: „Dat is toch het onderwijsland waar vaak vol bewondering naar gekeken wordt. Daar hebben docenten gemiddeld per jaar 550 contacturen met leerlingen, tegen 750 uur in Nederland. We moeten ons echt afvragen of zoveel uur nog wel werkbaar is voor het docentenkorps.”

Stakingen, die PO in Actie inmiddels op de basisscholen in gang hebben gezet, sluit Van Strien niet uit op de middelbare scholen. „Dat gaan we nog niet doen. Eerst kijken of we de boel anders kunnen organiseren. Dat verzoek leggen we dinsdag voor aan de politiek. Ook overleggen we met werkgeversorganisatie VO-raad over een andere lesstructuur.”