Nieuws/Binnenland
1346605083
Binnenland

Handen tekort

’Niet veel animo om de zorg uit de brand te helpen’

AMSTERDAM - Waar aan het begin van de coronacrisis 20.000 Nederlanders klaarstonden om zich in te zetten voor de zorg, zijn dat er nu een stuk minder. Via de website Extrahandenvoordezorg.nl kunnen mensen zich sinds het voorjaar aanmelden. Maar nu, tijdens de tweede coronapiek, is er een stuk minder animo: slechts 2500 mensen hebben zich tot nu toe aangemeld, schrijft dagblad Trouw.

Anders dan in maart richt de oproep zich daarom nu ook op mensen die geen achtergrond in de zorg hebben. Dat is pure noodzaak, stellen zorginstanties, want de branche komt vele handen tekort. Vooral in verpleeghuizen is de nood hoog. „We hopen heel erg op steun voor taken waar zorgpersoneel nu geen tijd meer voor heeft, maar die wel veel toevoegen aan het welzijn van mensen”, meldt zorgorganisatie ActiZ.

Horecapersoneel dat door de coronacrisis thuis is komen te zitten, kan volgens de organisatie als gastvrouw of gastheer te hulp schieten in een verpleeghuis. Ook kunnen mensen zonder zorgopleiding in een cursus van een week klaargestoomd worden bij de Nationale Zorgklas. „Daarna kun je ook ondersteunen bij echte zorgtaken, zoals het aan- en uitkleden van ouderen.”

ActiZ zegt ook pragmatischer te zijn in de beoordeling van de inzetbaarheid: „Als mensen één dag per week beschikbaar zijn, is dat al heel mooi.” Dat komt omdat in sommige verpleeghuizen het ziekteverzuim onder personeel tot wel 50 procent is gestegen.