Nieuws/Binnenland
1346733839
Binnenland

OM eist in hoger beroep 25,5 jaar voor ’vergismoord’ Utrecht

Verdachte Ferrel T (midden) en zijn advocaat

Verdachte Ferrel T (midden) en zijn advocaat

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in hoger beroep 25,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 35-jarige Ferrel T., die wordt verdacht van de ’vergismoord’ op Utrechter Hakim Changachi (31) en de voorbereiding van de poging tot ’herstelmoord’ op het eigenlijke doelwit, twee dagen later.

Verdachte Ferrel T (midden) en zijn advocaat

Verdachte Ferrel T (midden) en zijn advocaat

Changachi werd op 12 januari 2017 in het portiek van zijn flat aan de Faustdreef in de Utrechtse wijk Overvecht doodgeschoten. T. en medeverdachte Guyno O. kregen hiervoor van de rechtbank 26 jaar cel. O. trok zijn hoger beroep in, T. zette het door. Hij ontkent betrokkenheid bij de moord. Ook zegt hij niets te maken te hebben met de plannen het beoogde doelwit Khalid H. te liquideren. Changachi en H. woonden in het zelfde flatgebouw.

Donderdag herhaalde hij zijn ontkenning, in de zittingszaal van de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Volgens justitie doet T. dat tegen beter weten in: onder meer DNA-sporen op een dop van een colafles en op een sporttas vormen onomstotelijk bewijs voor zijn rol bij de moord op Changachi. De dop zat op een fles waarmee de vluchtauto na de moord in brand is gestoken. Het OM eiste in hoger beroep een half jaar lager dan opgelegd door de rechtbank omdat de afhandeling van de zaak na het vonnis te lang heeft geduurd.

Twee dagen na de moord op Changachi reisde opnieuw een ’moordcommando’ naar Overvecht af, om Khalid H. alsnog om het leven te brengen. T. en O. konden daarbij niet meer als schutters fungeren, hun plaats werd ingenomen door twee anderen. De politie wist de liquidatie te verijdelen, de twee verdachten konden na een achtervolging worden aangehouden. Zij zijn inmiddels onherroepelijk veroordeeld.

Niet meer meewerken

Justin Jap Tjong zou bij de moord op Changachi de schutters hebben gereden. Na de gebleken vergissing wilde hij niet meer meewerken aan het vervolg. Volgens het OM heeft hij dat met de dood moeten bekopen. Eind januari 2017 werd hij in Amsterdam geliquideerd.

Justitie verdenkt T. ook van betrokkenheid bij die moord. Hij moet daar binnenkort voor terechtstaan. De opdracht voor deze moord zou afkomstig zijn uit het kamp van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo. Taghi zou ook de liquidatie van Khalid H. hebben verordonneerd. De kroongetuige in Marengo, Nabil B., heeft hierover verklaard in de strafzaak tegen T.

De advocaten van T. menen dat de rechtbank alternatieve scenario’s, die hun cliënt vrijpleiten, niet serieus genoeg heeft genomen. Ooggetuigen en sporen wijzen in de richting van anderen, zeggen zij.