Nieuws/Binnenland
1346881828
Binnenland

Demonstratie tegen 1,5 meter ook in Amsterdam verboden

AMSTERDAM - In navolging van Den Haag, Utrecht en Maastricht is de demonstratie van de actiegroep ’Nee tegen 1,5 meter/Viruswaanzin’ zondag op het Amsterdamse Museumplein eveneens verboden. Dat heeft de Veiligheidsregio Amsterdam- Amstelland besloten. Met circa 5.000 aangekondigde demonstranten en een zeer reële spontane aanwas is het niet aannemelijk dat de organisatie de verplichte 1,5 meter afstand kan waarborgen.

De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland nam het besluit op basis van informatie van de politie. Daaruit blijkt dat er onvoldoende vertrouwen is dat de organisatie de 1,5 meter zal handhaven en aan de landelijke corona-eisen zal voldoen. „Het belang van de volksgezondheid, de mogelijke verspreiding van het coronavirus en de vrees voor wanordelijkheden zijn dan ook de redenen om de demonstratie niet door te laten gaan”, aldus het persbericht van de veiligheidsregio.

De demonstratie op het Museumplein was gepland van 12 tot 17 uur en zou draaien om de maatregelen die de Rijksoverheid oplegt in de strijd tegen het coronavirus. De organisatoren kunnen zich niet vinden in de huidige regelgeving rond corona.

Brief Halsema aan organisatie

In een brief aan de organisatoren van de geplande betoging schrijft Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam en voorzitter van de veiligheidsregio, dat ook een betoging op het Museumplein niet wenselijk is.

„Het voornemen was om in Den Haag met 10.000 deelnemers te ’demonstreren’, terwijl u in Amsterdam aangeeft ’slechts’ 5000 deelnemers te verwachten. De recente ervaring leert dat demonstraties onverwacht een zeer grote aanwas kunnen hebben, waardoor politie er rekening mee houdt dat de opkomst in Amsterdam groter kan zijn dan het door u genoemde aantal van 5000”, aldus Halsema.

„Bovendien is mij uit informatie van politie gebleken dat de Facebookgroep waar in uw kennisgeving naar wordt verwezen 160.000 leden telt, en daarmee een zeer groot bereik heeft. Aannemelijk is dat u in Amsterdam alsnog het programma wil aanbieden dat gepland stond voor Den Haag. Dat programma bevat voornamelijk optredens van meerdere bekende artiesten, die doorgaans een groot publiek aantrekken.”

Volgens Halsema hebben de organisatoren in deze tijd van de coronacrisis op geen enkele wijze laten blijken hoe ze de manifestatie veilig zouden kunnen laten verlopen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd