Nieuws/Binnenland
1346986674
Binnenland

Slepers willen schip met Russische gasolie niet de Amsterdamse haven in begeleiden

De haven van Amsterdam.

De haven van Amsterdam.

AMSTERDAM - Het omstreden schip Sunny Liger met een lading gasolie uit Rusland kan voorlopig de haven van Amsterdam nog niet in. Volgens havenbedrijf Port of Amsterdam hebben maritieme diensten als loodsen en slepers „zorgen over de veiligheid” rond het schip en willen ze het daarom nog niet de haven in begeleiden. Intussen probeert vakbond FNV met lobbywerk er voor te zorgen dat de gemeente Amsterdam zich uitspreekt tegen de komst van het schip en de Sunny Liger definitief de toegang ontzegt.

De haven van Amsterdam.

De haven van Amsterdam.

Rond de mogelijke komst van het schip is ophef ontstaan vanwege de Russische lading. FNV kwam eerder al met de oproep om de Sunny Liger niet te lossen in de Rotterdamse haven om solidair te zijn met havenarbeiders in Zweden. Het schip kon eerder al niet in Zweden terecht. Dat kwam niet omdat de Zweedse autoriteiten het schip weigerden, maar omdat de Zweedse havenarbeiders zich verzetten tegen het aanmeren.

Marshall Eilanden

Later bleek dat de tanker op zee gedraaid was en koers zette in de richting van de Nederlandse hoofdstad. „Momenteel ligt het schip voor de kust voor anker”, vertelt een woordvoerster van het havenbedrijf. Over een mogelijke aankomsttijd heeft ze geen informatie. Ze geeft aan dat het havenbedrijf, de terminals in de haven en de maritieme diensten zaterdagmiddag weer overleg hebben over hoe het nu verder moet met de Sunny Liger.

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) ging vrijdag ook al in op de mogelijke komst van het schip. Volgens hem kan het kabinet juridisch gezien vooralsnog niets doen om te voorkomen dat de Sunny Liger deze kant op komt. Het schip is namelijk geregistreerd op de Marshall Eilanden en het heeft nooit onder Russische vlag gevaren. Wel wilde de minister met de haven kijken „of er een mouw aan te passen is” zodat het schip niet kan aanmeren. De oproep van FNV aan havenpersoneel om niet te helpen bij het aanmeren, noemde Hoekstra daarnaast „hartstikke goed.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

’Vuile Russische olieplannen’

De Oekraïense ambassade in Nederland roept de Nederlandse regering op om het „onmiddellijke vertrek” te eisen van het schip Sunny Liger, dat met een lading gasolie uit Rusland op weg is naar de haven van Amsterdam. „Nederland, wiens steun Oekraïne zeer op prijs stelt, mag geen veilige haven worden voor vuile Russische olieplannen”, stelt de ambassade in een verklaring.

Ook doet Oekraïne een beroep op de havenarbeiders in Amsterdam en de rest van Nederland: „Volg je Zweedse collega’s. Blijf van de Sunny Liger af”, zo klinkt het. „Weiger zijn lading te lossen. Word niet medeplichtig aan immorele handel die de moorden op onschuldige Oekraïense vrouwen en kinderen financiert.”

De Sunny Liger is afkomstig uit Primorsk, maar vaart niet onder Russische vlag. Daardoor gelden er geen sancties tegen het schip. Eigenlijk was de lading bestemd voor Zweden. Maar havenarbeiders daar weigerden eerder al het schip te lossen. De Sunny Liger is daarop doorgevaren in de richting van Rotterdam. Maar vakbond FNV liet het daar niet bij zitten en riep Nederlandse havenarbeiders op solidair te zijn met hun Zweedse collega’s.

Momenteel ligt de Sunny Liger voor de kust voor anker en wil het de haven van Amsterdam ingaan. Maar volgens havenbedrijf Port of Amsterdam willen diensten als loodsen en slepers vanwege zorgen over de veiligheid het schip nog niet de haven in begeleiden. De gemeente Amsterdam heeft al aangegeven het onwenselijk te vinden als de Sunny Liger in de Amsterdamse haven zou gaan lossen, maar volgens een woordvoerder wordt nog overlegd met betrokken partijen hoe het nu verder moet.