Nieuws
1347265
Nieuws

Wat kost een soa-test?

Harm Edens en Evelien Bosch in het programma Zeg 'ns SOAAA! van de NCRV.

Harm Edens en Evelien Bosch in het programma Zeg 'ns SOAAA! van de NCRV.

De tijd dat je in de rij kon aansluiten voor een gratis soa-test is al een tijd voorbij. Maar wat kost een soa-check tegenwoordig?

Harm Edens en Evelien Bosch in het programma Zeg 'ns SOAAA! van de NCRV.

Harm Edens en Evelien Bosch in het programma Zeg 'ns SOAAA! van de NCRV.

Voor wie tot een risicogroep behoort, is het antwoord niets. Risicogroepen zijn onder anderen jongeren tot 25 jaar, mannen die seks hebben met mannen en mensen uit landen waar veel soa’s voorkomen, zij kunnen gratis en anoniem terecht bij de GGD. Soms word je ook gratis geholpen als je wordt gewaarschuwd door een bedpartner of als je al klachten hebt.

Niet zo gek dat veel GGD-poli’s wachtlijsten hebben. Daar heb je kans dat je gratis wordt geholpen. Wie naar de huisarts gaat, moet moet betalen. De kosten worden meestal vergoed door je zorgverzekeraar, maar de soa-test valt onder het eigen risico dat in 2017 €385 bedraagt. Heb je nog eigen risico, dan gaat een soa-test dus geld kosten.

Huisarts

Het bezoek aan de huisarts voor een soa-test bestaat uit het huisartsenconsult, een (laboratorium)analyse en de eventuele behandeling. Een consult bij de huisarts is gratis omdat het altijd wordt vergoed door de verzekeraar en buiten het eigen risico valt. Dat geldt niet voor de analyse en een eventuele behandeling. De kosten van de analyse zijn afhankelijk van het laboratorium waar de huisarts mee samenwerkt, maar ze liggen al snel op de €40 en 50 per analyse.

Een ordertarief voor ter dekking afname, declaratie, en registratie.

 

Huisarts en hoogleraar soa en hiv Jan van Bergen zei in 2013 dat de prijzen van soa-testen vaak onnodig hoog zijn en dat ze sterk variëren. Hij noemde de chlamydiatest als voorbeeld, die kan variëren van €40 tot 300. Een geautomatiseerde test zou eerder €15 moeten kosten, maar volgens Van Bergen rekenen labs vaak het tarief voor een handmatig proces.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laat weten dat een test op chlamydia, gonorroe en trichomas maximaal 29,54 euro per soa mag kosten. Daarnaast mag de huisarts een ordertarief rekenen. "Niet per soa maar per keer eenmalig 10 euro", zegt een woordvoerster van NZa. Het ordertarief is voor registratie, declaratie en afname of aanname van patiëntmateriaal, dus het mag ook gerekend worden als je zelf een swab of urine meeneemt.

Controletest

Bij sommige soa’s moet een controletest gedaan worden waardoor je dus op het dubbele bedrag uitkomt. En wie een soa heeft, is bevattelijker voor andere soa’s. Daarom is het raadzaam om dan ook op andere soa’s te testen. Met €40 a 50 per test kan een complete soa-check aardig in de papieren lopen.

Hierop kun je testen:

 • chlamydia (urintest of swab) prestatiecode 070003
 • gonorroe (urintest of swab)
 • trichomas (mannen urineonderzoek, vrouwen swab)
 • syfilis (bloedonderzoek)
 • Hiv bloedonderzoek)
 • Hepatitis B (bloedonderzoek)
 • Herpes (meestal geen test nodig. Soms analyse van vocht van blaasjes) 070003
 • Bij genitale wratten en schaamluis is een test ook niet nodig omdat de verschijnselen duidelijk zijn.

Besparen

Misschien dat je kunt besparen door een zelftest te doen, al variëren de kosten voor thuistests sterk: van €20 (enkele test) tot combinatietests van 300. Daarbij blijkt uit onderzoek (2016) van het RIVM (Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu) en Soa Aids Nederland dat veel zelftests onbetrouwbaar zijn. Van de 20 online aanbieders van soa-tests kwamen vijf aanbieders met een betrouwbaar aanbod naar voren: Soa poli-online, SoaCare, Thuistesten bv en Soa test anywhere. Mannen die seks hebben met mannen kunnen bij Testlab van Mantotman terecht. De overheid raadt aan op de volgende zaken te letten als je een zelftest koopt:

 • Is de gebruiksaanwijzing in het Nederlands beschikbaar?
 • Staat er een CE-markering op de verpakking en op de gebruiksaanwijzing?
 • Staat achter het CE-teken een viercijferige code?
 • Controleer de houdbaarheidsdatum
 • Staat er een bereikbaar adres op de gebruiksaanwijzing en verpakking, dus geen postbus?

Testweek

Soms zijn er acties waarbij testen gratis is. Zo heeft Amsterdam de hiv-testweek waarbij je bij een aantal huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en de GGD een gratis hiv-test kunt laten doen. In de meeste gevallen is dat een sneltest die binnen een minuut resultaat geeft.