Nieuws/Binnenland
1347763929
Binnenland

Oproep: Nederlanders op Cyprus gezocht

Cyprus wordt geteisterd door enorme bosbranden. Inmiddels zijn minstens vier mensen overleden en honderden geëvacueerd. Ben je op het eiland en kan je iets vertellen over de situatie? Dan komen we graag met je in contact. Mail naar m.van.de.groep@telegraaf.nl en vergeet niet je telefoonnummer achter te laten zodat we je kunnen bereiken.

De dodelijke natuurbrand is inmiddels volledig onder controle, melden de lokale bosbouwautoriteiten maandagochtend. De brand staat te boek als de ergste natuurbrand op het eiland sinds de stichting van de Republiek Cyprus in 1960. Een gebied van 55 vierkante kilometer ging in vlammen op en vier mensen kwamen om het leven.

Het vuur brak uit in het zuidelijke district Limassol en breidde zich snel uit door sterke wind en hoge temperaturen. Tien dorpen, waaronder ook in het nabijgelegen district Larnaca, moesten worden geëvacueerd. De vlammen verwoestten vijftig woningen en beschadigden stroomleidingen. De dichte rook van het vuur was te zien in de zuidelijke badplaats Larnaca die 40 kilometer van Limassol ligt.

Zeshonderd hulpverleners en militairen rukten uit voor het vuur, met een tiental vliegtuigen en zeventig brandweerwagens. Ze kregen steun van Griekse en Israëlische blusvliegtuigen. Er zijn nog steeds veel brandweerlieden op de been. Zij proberen bij het dorp Arakapas nieuwe branden te voorkomen.