Nieuws
1347849
Nieuws

Grootbanken verliezen marktaandeel hypotheken

UTRECHT - Nederlanders kiezen bij de keuze voor een hypotheekaanbieder weer relatief minder voor de zogeheten grootbanken. Volgens cijfers van IG&H Consulting hebben de grote spelers zoals Rabobank en ING in het eerste kwartaal van het jaar voor het eerst in een jaar weer marktaandeel verloren.

De grootbanken waren in het eerste kwartaal goed voor een marktaandeel van 52% hetgeen een daling met 5% betekende. De daling komt vooral doordat ING en Rabobank hun marktaandeel zagen krimpen. ABN AMRO was goed voor een minieme plus.

De hypotheekmarkt was in het eerste kwartaal qua omzet goed voor €23,2 miljard. . Dat betekende het hoogste niveau in tien jaar. Ten opzichte van een jaar eerder steeg de hypotheekomzet met ruim 46%. In het eerste kwartaal van 2017 zijn 83.000 hypotheken verkocht, ruim 20.000 meer dan een jaar geleden.

Doorstromers

De groei van de hypotheekmarkt werd vorig kwartaal voor een groot gedeelte aangejaagd door huizenbezitters die een nieuw huis kochten (doorstromers). Afgelopen kwartaal waren zij goed voor 55% van de omzet. Ook worden veel hypotheken overgesloten, vanwege de zeer lage rente.

"Doorstromers profiteren sterk van de groeiende huizenmarkt, terwijl starters achterblijven en last lijken te hebben van de aangescherpte leennormen en de stijgende huizenprijzen", aldus IG&H Consulting. Het aantal starters is naar verhouding licht gestegen met 11 procent en is goed voor €5,5 miljard van de hypotheekomzet.

De gemiddelde hypotheeksom liep op tot 281.000 euro, hetgeen een stijging met 7,5% betekende op jaarbasis.