Nieuws
1347854
Nieuws

Minder Marian

Marian: Volop aan het wennen aan mijn nieuwe, kleine maagje

Ik ben nu in de derde week na de operatie en voel me super. Ik barst van de energie, en vind dat ik eigenlijk wel weer aan het werk kan. Maar ik doe toch voorzichtig en blijf nog een weekje thuis. Ik ben nog volop aan het wennen aan mijn nieuwe kleine maagje en wil ook niet te vroeg van start.

Eten gaat tot nu toe erg goed. Ik merk dat ik eigenlijk alles goed kan hebben, alleen minder. Dat valt me mee, ik was doodsbang dat ik nooit meer lekker zou kunnen eten. Dat ik bij te zoet of te vet eten last zou krijgen van de zo gevreesde ‘dumping’.

Bij een gastric bypass is de maag niet alleen verkleind, maar ook is de maag een stuk verder aan de darm gezet, waardoor eten minder tijd heeft om in je lichaam opgenomen te worden. Voorheen zat er een klepje tussen de maag en de darmingang, dat is er nu niet meer. En daardoor kun je bij de gastric bypass last krijgen van een ‘dumping’.

Ongelofelijk beroerd

Als eten te snel in de darm komt bijvoorbeeld, of te zoet of te vet is, of omdat je niet goed gekauwd hebt, dan kun je ongelofelijk beroerd worden. Je darmen gaan vocht onttrekken aan je lichaam om het eten weg te werken. Dat kan soms om vele liters gaan.

Hierdoor voel je je duizelig, misselijk en kun je ineens enorm gaan zweten. Het trekt meestal na een half uurtje weer weg. Het lijkt me doodeng. Het verschilt nogal per persoon, de een heeft er zelden last van, de ander 'dumpt' op van alles. Nu eet ik natuurlijk geen extreem vette of zoete dingen, maar vooralsnog lijkt alles wat ik eet goed te gaan.

Lees het hele artikel op VROUW.nl. 'Tussen de agendapunten door verdwijn ik ongemerkt naar de wc, waar ik prompt sta te kokhalzen.'