Nieuws
1347864
Nieuws

Amerikaan maakt hilarisch verslag van 'absurd' Nederlands fietsgedrag

We hebben het zelf nauwelijks door, maar soms staan toeristen ons met open mond aan te gapen als we op de fiets stappen. Hoe doen die Nederlanders dat toch? De Amerikaanse Brian zat een uur op de Nieuwmarkt in Amsterdam en legde uitgebreid onze 'absurde' fietsgewoontes vast. Voorzien van commentaar.

Terwijl wij, Nederlanders, ons af en toe verbazen over het chaotische verkeer in bijvoorbeeld Azië, verbazen buitenlanders op hun beurt zich over onze gewoontes op de fiets.

De Amerikaanse Brian was zo onder de indruk dat hij besloot om een uur lang alle fietsers die passeerden op de foto te zetten. "Tijdens een motorreis door Europa maakte ik een tussenstop in Amsterdam. Ik ben op de Nieuwmarkt gaan zitten, waar ik gedurende 73 minuten zo'n 80 foto's heb gemaakt van fietsers. Waarom? Omdat ik daar realiseerde hoe opmerkelijk het Amsterdamse fietsgedrag is en hoe erg die verschilt van het fietsgedrag in mijn thuisstad San Francisco."

1. Meerdere mensen op één fiets

Zonder extra zadel of trappers. Ze balanceren zittend of staand op het achterrek. Op deze manier kunnen ze samen met hun vriend of ouders reizen. Bijna 50 procent van de fietsen die ik hier voorbij zag komen, waren voorzien van meer dan één persoon. De enige keer dat je in San Francisco twee mensen op een fiets ziet zitten, gaat hem op een ouder met kind in een door de overheid goedgekeurd veiligheidstoeltje van 300 dollar. Met een helm op.

 

2. Formeel geklede fietsers

Een grote groep Amsterdammers fietst in pak of nette jurk door de stad. Werkelijk niémand in San Francisco fietst ooit in een nette outfit. Maar tijdens mijn uurtje op de Nieuwmarkt zag ik meer dan twintig netgeklede fietsers voorbij rijden.

 

3. Hond op de fiets

Amsterdamse fietsers lijken het normaal te vinden om hun huisdieren mee te nemen op de fiets. Dat vind ik wel leuk.

 

4. Handen vol

Deze vrouw koopt bloemen bij een straatverkoper en ik vermoed dat ze die in haar armen houdt als ze straks naar huis fietst. En dat met haar kleine, blonde dochter achterop.

5. Geen helm

Het is voor mij bizar om te zien dat in vergelijking met San Francisco, waar iedereen een helm draagt, hier in Amsterdam werkelijk niemand een helm tijdens het fietsen op heeft. Niemand! Bij ons is er een wet die mensen onder de 18 jaar verplicht om een helm tijdens het fietsen te dragen. Iedereen die de 18 passeert, blijft die vervolgens ook dragen. Nu ik met dit schokkende contrast geconfronteerd ben, vraag ik me af  of de Nederlanders de veiligheid van hun kinderen niet goed  kunnen inschatten of dat de fietsers in San Francisco 'soft heads' zijn.

 

6. Kleine fietsen

Er was één specifiek type fiets, waarvan ik niet begrijp waarom hij zo populair is. Deze fietsen hebben kleinere wielen dan een normale fiets  en een kleiner frame. Wat is het voordeel van zo'n ontwerp?

 

7. Jong geleerd, oud gedaan

Er zijn zoveel Nederlanders die op een fiets rijden, zowel jong als oud. Dit is de jongste fietser die ik gezien heb.

 

Alles over fietsen: Nationale Fietstest

 

8. Spring maar achterop

Ik zag dit vrolijke meisje op de bagagedrager springen net voordat ik de foto maakte. De sprong zag er heel makkelijk uit, maar ik heb het gevoel dat dit enige oefening vergt.

 

9. Alle trends in één foto

Op deze foto heb ik wat pijlen getekend om te laten zien hoeveel Amsterdamse fietstrends deze ene foto bevat. Ten eerste, de vrouw draagt een mooie jurk. Ten tweede, er zitten twee mensen op de fiets. Ten derde, ze belt met iemand terwijl ze zich handig manoeuvreert door het drukke stadsverkeer. Ten vierde, er zit een gigantische bak op de voorkant van haar fiets. Ten vijfde, de fiets is uitgerust met een dynamo. Spectaculair!

 

Een hondje achterop had het helemaal afgemaakt.