Nieuws/Binnenland
1347892
Binnenland

Kabinet gaf opdracht tot uitzetting minister (2)

undefined

ROTTERDAM (ANP) - Tijdens het bezoek van de Turkse minister Fatma Betül Syan Kaya aan Rotterdam in maart heeft het kabinet via de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding de opdracht gegeven om de minister en andere leden van het Turkse kabinet officieel tot 'ongewenste vreemdeling' te verklaren. Dat heeft de gemeente Rotterdam in een verklaring laten weten.

De minister van familiezaken wilde bij het consulaat in Rotterdam Turkse Nederlanders toespreken over het referendum over de grondwet dat in april werd gehouden. Ze kreeg hier echter tot haar grote teleurstelling geen toestemming voor. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei later dat de minister als ongewenste vreemdeling het land is uitgezet.

Aboutaleb deed de uitspraak volgens een verklaring niet om een juridisch statement te maken maar om duiding te geven aan een opdracht die is gegeven. Het kwam uiteindelijk niet zover omdat de minister uit eigen beweging weer richting Duitsland is gegaan.

Kaya kondigde eerder aan dat ze naar de rechter zou stappen vanwege de uitzetting. Maar Turkse bronnen melden aan De Telegraaf dat ze van een zaak afziet.

Het ongewenste bezoek van Kaya leidde tot een grote diplomatieke rel met Turkije. De Turkse regering was zeer ontstemd over de gang van zaken en kondigde maatregelen tegen Nederland aan.

Er waren vele Turkse-Nederlanders naar Rotterdam gekomen om naar de toespraak van Kaya te luisteren. Na haar vertrek braken rellen uit bij het consulaat. De politie en de ME zetten wapenstokken en waterkanonnen in om de demonstranten uit elkaar te jagen.