Nieuws/Binnenland
1347899
Binnenland

'Urenlang in kast en verplicht coke snuiven'

Onderzoek incident ontgroening corps in Amsterdam

Amsterdam - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft een onderzoek ingesteld naar een ernstige mishandeling op de sociëteit van het Amsterdams studentencorps A.S.C./A.V.S.V.

Drie stomdronken mannen zouden 31 januari een aspirant-lid van dispuut Atomos hebben mishandeld in de wc van het sociëteitsgebouw en een tand uit de mond hebben geslagen. De jongen was naar de vereniging gekomen omdat hij een 'dispuutsdas' zou verdienen. Enkele leden zagen dat niet zitten en maakten ruzie. 

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Volgens de politie is de jongen sinds het begin van de groentijd gedurende een langere periode gepest en vernederd.

De drie dispuutsleden zijn geschorst, in afwachting van behandeling van de interne rechtszaak en het justitieel onderzoek, zo schrijft de NRC.

Ouders van andere studenten vertellen de krant dat de sfeer bij studentenverenigingen aan het verharden is. Fysieke mishandeling zou aan de orde van de dag zijn. Een anonieme ouder zegt dat aspirant-leden soms urenlang rechtop in een kast worden opgesloten, verplicht cocaïne moesten snuiven of werden geslagen met stokken.

Slaan met de vlakke hand is bij sommige disputen toegestaan. Regels over voldoende slaap worden genegeerd. Er zijn verhalen van feuten (aspiranten) die 5 kilo afvielen in een paar dagen.

De aanstaande leden durven geen aangifte te doen uit angst uit de vereniging gegooid te worden, aldus de krant.

Anonieme aangiftes worden nooit in behandeling genomen of door mede-studenten beoordeeld. 

Een van de ouders is op twitter @Ditislegaal1 gestart  om meer klachten van studenten te verzamelen.