Nieuws/Binnenland
1348351780
Binnenland

Komende vrijdag al nieuwe persconferentie over extra coronamaatregelen

Den Haag - Het kabinet besluit aanstaande vrijdag of het overgaat tot het nemen van nieuwe coronamaatregelen.

Het Outbreak Management Team (OMT) vervroegt z’n vergadering van vrijdag naar woensdagavond om te bezien wat er moet gebeuren en het kabinet andermaal van spoedadvies te voorzien. „De vraag is of we reden hebben om aan te nemen dat de benodigde kentering in de coronacijfers eraan komt”, zegt zorgminister De Jonge. „Zo nee, dan zullen we die kentering moeten forceren.”

Daarover besluit het kabinet vrijdag. Die avond wordt dan ook een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en De Jonge verwacht. Een aanscherping van de huidige halve lockdown lijkt inmiddels onvermijdelijk.

Het kabinet zou eigenlijk pas volgende week vrijdag besluiten wat te doen met de coronaregels. Vanwege de oplopende coronacijfers vindt dat besluit eerder plaats „We hebben gevraagd het OMT-advies naar voren te halen, zodat we op korte termijn tot besluitvorming kunnen overgaan”, zegt De Jonge.

De minister wil niet ’vooruitlopen’ op welke maatregelen het kabinet mogelijk gaat nemen. „Als het in dit tempo doorgaat, gaat het niet goed”, zegt De Jonge. De coronacijfers van de afgelopen dagen zitten ’aan de bovenkant’ van de prognoses en daarom verwacht de minister niet dat de gewenste kentering deze week gaat komen. Hij noemt de situatie ’somber en zorgelijk’.

Piek nog niet bereikt

De ziekenhuizen behandelen momenteel 2.052 coronapatiënten, nog zonder de intensive cares. Daar liggen nu 488 coronapatiënten aan de beademing. „De piek is nog niet bereikt”, schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer. „Gezien het huidige aantal besmettingen van de afgelopen weken is de verwachting dat ook de komende twee weken de bezetting doorstijgt.”

Makkelijke maatregelen zijn er niet, zegt de CDA-bewindsman. „De rek is er totaal uit in de zorg en de rek is er totaal uit in de samenleving”, zegt De Jonge. „Daarom moeten we nooit lichtvaardig doen over maatregelen, die altijd ergens pijn doen.”