Nieuws/Binnenland
1348950119
Binnenland

Cybercrimineel maakte geldige QR-code Adolf Hitler

Amsterdam - Geheime codes die worden gebruikt om te controleren of een QR-code in een corona-app echt is, zijn mogelijk uitgelekt. Daardoor zouden kwaadwillenden valse QR-codes kunnen maken die door scanners niet kunnen worden herkend. Het ministerie van Volksgezondheid doet onderzoek, laat een woordvoerder weten na een bericht van RTL Nieuws.

Het zou niet gaan om Nederlandse 'sleutels'. Het ministerie wil niet bevestigen of het gaat om Poolse en Franse codes, zoals RTL Nieuws meldt. QR-codes uit andere landen kunnen ook in Nederland worden gebruikt om toegang te krijgen tot restaurants, cafés, bioscopen, theaters en voetbalstadions. Daarnaast gaat het ministerie niet in op de melding van RTL Nieuws dat er een QR-code is aangemaakt op naam van Adolf Hitler. Het departement weet niet hoeveel valse QR-codes zijn gecreëerd.

Het ministerie onderzoekt wat er gedaan kan worden om gebruik van de valse QR-codes te voorkomen. Een mogelijkheid is om de uitgelekte sleutels te blokkeren, maar dan worden ook alle echte QR-codes geblokkeerd.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop