Nieuws
1348974
Nieuws

'Uber is een vervoersbedrijf’

LUXEMBURG - Taxi-app Uber behoort tot de vervoersbranche en is geen elektronische bemiddelingsdienst, zoals het bedrijf zelf stelt. Dat zegt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie donderdag in een zaak die taxichauffeurs uit Barcelona hadden aangespannen. Uber moet daarom gewoon aan dezelfde eisen voldoen als elk ander taxibedrijf.

Aanleiding voor de zaak is de omstreden UberPOP-dienst, waarmee consumenten zelf taxiritjes aan kunnen bieden. De dienst is kort ook in Nederland actief geweest, maar stopte in 2015.

Uber stelt dat het slechts een bemiddelingsdienst is en geen taxibedrijf en dat het daarom vrijstelling heeft van deze regels.

Advocaat-generaal Maciej Szpunar vindt dat onzin en zegt dat overheden Uber mogen verplichten volgens het nationale recht vergunningen en licenties aan te vragen. Het bedrijf kan zich niet beroepen op het vrij aanbieden van diensten.

Uber is volgens hem niet puur een bemiddelingsdienst, omdat de chauffeurs zonder het platform geen werk zouden hebben. ,,Er is eerder sprake van het organiseren en beheren van een volledig systeem voor stedelijk vervoer op aanvraag.’’ De rechters van het hof in Luxemburg volgen adviezen van de advocaat-generaal veelal.

Het oordeel zal goed vallen bij de traditionele vervoersaanbieders, die in tal van Europese steden de concurrentie voelen van de taxidienst.

In een verklaring laat Uber weten dat het al in verschillende landen als vervoersbedrijf wordt behandeld en dat een oordeel in die strekking geen grote gevolgen zal hebben voor de manier waarop het zaken doet.