Nieuws/Binnenland

‘Soms reageerde de beurs totaal anders dan ik dacht’

Dennis was verslingerd aan beleggen

TMG Natives

Dennis Reitsma probeerde jarenlang zijn salaris wat bij te spekken met zijn aandelenhobby. Hij raakte uiteindelijk verslingerd aan beleggen.

TMG Natives

Wat houdt ‘verslingerd aan beleggen’ precies in?

“Het was iets wat ik heel veel deed. Ik begon vaak met mijn werk in de middag dus ik begon mijn dag altijd met een kopje koffie voor de tv waar ik de opening van de beurs keek. Het was leuk en soms ook superirritant wat actualiteiten met de beurskoersen doen. Ik was dus veel aan het lezen in kranten keek updates op tv over vertrouwenscijfers en resultaten van bedrijven.

Soms was de richting van de beurs in te schatten maar soms kwam er ook een totaal andere reactie van de beurs dan waar ik op gerekend had.

Er gaan heel wat emoties door je heen wanneer je een positie hebt ingenomen en afhankelijk bent van de grillen van de beurs.”

Speelde je met grof geschut?

“Mijn kapitaal was niet groot dus ik kocht vaak voor ongeveer 1000 euro een positie. Soms van een bepaald bedrijf maar vaker kocht ik ETFs of sprinters op een hele index (AEX,DOW JONES, etc) dan koop je dus een klein stukje van alle aandelen die genoteerd staan. Ik nam verschillende posities in en had meestal voor een bedrag van 5000 euro in aandelen belegd.”

Had jij een voorbeeld van wie je hebt geleerd?

“Ik heb mij verdiept in de grote vissen in aandelenland en ik was bijvoorbeeld erg onder de indruk van een persoon als Warren Buffet. Zijn strategie staat in vele boeken beschreven en ik vond dit altijd erg interessant.

Een belangrijk punt in zijn visie op aandelen is vooral erg rationeel te blijven en je niet te veel te laten leiden door emoties.”

Het is een leuke hobby, maar kan natuurlijk ook een dure hobby zijn

Ja, dat werd het voor mij ook. Ik vond het kopen van ‘gewone’ aandelen maar saai, het verschil van waarde ging vaak heel gestaag en aangezien mijn posities klein waren, was er in mijn optiek weinig vuurwerk. Ik wilde toch meer actie.

Daar zijn allerlei producten voor: Turbo, Sprinter, Speeder, vuurwerk genoeg.

Wat deze instrumenten doen is het creëren van een hefboom: hoe meer risico hoe hoger de hefboom. Ging de AEX 1 procent omhoog en ik had een long positie op de AEX hefboom 25 dan werd mijn aandeel 25 procent meer waard.

Maar natuurlijk kan het ook net zo hard de andere kant op gaan.”

Wat waren voor jou de grootste valkuilen?

“Ging mijn positie goed, dan verkocht ik op tijd om mijn winst niet te verspelen.

Maar als het slecht ging door een foute keuze liet ik de positie vaak open staan met hoop op betere tijden en dat pakte vaak uit in het nemen van een veel groter verlies.

Ook ging ik in die tijd met enige regelmaat op reis, leuk met backpack in een internetcafé een spannende positie kopen en dan vervolgens op een plek aankomen waar geen of heel slecht internet is. Ook dit is niet echt bevorderlijk voor een gezonde portefeuille.

Ik nam veel te veel risico en dit was zonde want uiteindelijk kost het dan toch meer dan dat het oplevert. Wat ik tevens begon te merken is dat ik eigenlijk de hele dag door bezig was met de beurs. Gezellig ergens op de koffie, ik was er wel, maar tijdens het koffieleuten was ik eigenlijk meer met mijn hoofd bij de koersen dan bij de visite.”

En hoe gaat dat nu dan?

“Het is nu een aantal jaar geleden dat ik heel actief bezig was.

Heel soms, als ik een echt duidelijke kans op een extra zakcentje zie, spring ik nog in maar dit komt weinig meer voor. Ik ga graag met met mijn vriendin leuke reizen maken en spaar daarvoor nu op een compleet risicoloze manier. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.”

Het is dus voor jou geen dagelijkse kost meer?

“Nee. Beleggen was voor mij een heel leuke ervaring, maar ik ben beter af aan de zijlijn. Ik heb geen enorme verliezen gemaakt maar ben ook niet echt rijker geworden. Ik had destijds wat geld ‘over’ en dit maakt dat het risico kleiner. Mensen die hun geld echt nodig hebben, kunnen misschien beter voor de wat meer zekere beleggingen kiezen. Want hoe leuk beleggen ook kan zijn, het brengt natuurlijk altijd risico’s met zich mee.”