Nieuws/Binnenland

Meest voorkomende vorm van beleggen

Fondsbeleggen is ‘t spreiden van risico

TMG Natives

Wie zich niet dagelijks met beleggen bezig wil houden, maar wel meer uit zijn geld wil halen dan dat je met een gewone bankrekening doet, kan eens gaan nadenken over fondsbeleggen. En dat hebben velen al gedaan, want het beleggen in fondsen is de meest voorkomende vorm van beleggen.

TMG Natives

Het is namelijk uitermate geschikt voor mensen die geen zin, tijd of genoeg kennis hebben om actief te beleggen, maar wel een hoger rendement willen behalen dan op een spaarrekening.

Natuurlijk gaat het met risico’s gepaard, want dat gaat beleggen simpelweg altijd. Maar bij fondsbeleggen spreidt je het risico en heb je ook geen kapitalen nodig om te beginnen. Met een paar honderd euro kun je al een participatie, ook wel aandeel of deelnemingsrecht genoemd, in een beleggingsfonds kopen.

Fondsbeleggen is toegankelijk voor zowel de kleine als de grote beleggers. Beleggingsfondsen investeren het geld van beleggers, het fondsvermogen genoemd, in verschillende bedrijven tegelijk en vaak ook in verschillende delen van de wereld of sectoren. Dat heet risicospreiding.

Het fonds geeft vervolgens participaties uit die je als belegger kunt kopen. Je wordt op die manier een klein beetje eigenaar van de hele portefeuille van het fonds. Je investeert in een grote en diverse portefeuille en daarmee zorg je dus voor een goede spreiding van het risico.

Die spreiding van het risico is voor veel beleggers een belangrijke reden om voor een beleggingsfonds te kiezen. Maar ook het gemak en de tijdbesparing zijn vaak een factor.

Als fondsbelegger geef je in feite het grootste en ingewikkeldste werk uit handen aan de experts van het beleggingsfonds. Die houden de ontwikkelingen op de markt in de gaten en kopen en verkopen de aandelen. Wel zo gemakkelijk.

Maar hoewel de voordelen van fondsbeleggen groot zijn, zijn er ook een paar nadelen te noemen.

Een nadeel is bijvoorbeeld dat je geen invloed hebt op de keuzes van de fondsbeheerder. Maar goed, dat is ook vaak wel de reden dat iemand voor fondsbeleggen kiest. Dan heb je vaak ook helemaal geen trek om je ermee te bemoeien.

Overigens kun je toch een klein beetje invloed uitoefenen op je belegging door te kiezen voor gespecialiseerde fondsen. Zo zijn er fondsen die alleen in een bepaalde sector of in een bepaald werelddeel beleggen.

Van gespecialiseerde fondsen kun je overigens flink profiteren. Neem bijvoorbeeld een markt als China. Daarin rechtstreeks beleggen is niet zo eenvoudig, omdat het je vaak aan informatie ontbreekt.

Maar via een gespecialiseerd fonds is dat wel mogelijk. Zo kun je toch profiteren van de ontwikkelingen in interessante regio’s.

Een beleggingsfonds bestaat uit tientallen en soms wel honderden beleggingen. En daar zit ‘m dus die risicospreiding. Het rendement op aandelen die erg goed presteren wordt afgevlakt door beleggingen die iets minder presteren. Dat is dus balen, zou je denken. Want zonder die slechtere aandelen was je winst veel hoger geweest. Klopt. Maar dat geldt natuurlijk ook andersom.

Want wat voor winst geldt, geldt dus ook voor verlies. De slechtere aandelen in een fonds worden gecompenseerd door de betere  beleggingen.