Nieuws/Binnenland
1349174
Binnenland

Gedupeerde windbeleggers: ’Hoe hebben we zo stom kunnen zijn’

Etten-Leur - Een groot deel van hun pensioen zijn ze kwijt, Richard en zijn vrouw uit Etten-Leur. Ze belegden vijftigduizend euro in Hollandsche Wind. „Een forse slok op een borrel. Het was de aanvulling op het karige pensioen dat ik vroeger heb opgebouwd en de aow die we ooit gaan krijgen”, zegt de 62-jarige zelfstandig ondernemer, wiens vrouw ook voor zichzelf werkt.

Richard werd benaderd of hij aandelen windenergie wilde. „De spaarrente van de bank zet geen zoden aan de dijk. Ik ben geïnteresseerd in nieuwe energievormen en investeer weleens via crowdfunding. Ik had de indruk dat Hollandsche Wind heel professioneel, netjes en accuraat was. Het zag er allemaal goed uit, ze hadden een mooie website en een mooi kantoorpand. Ik dacht ’dat zal wel goed zitten, anders zouden ze dat niet kunnen betalen’.”

ZIE OOK: Duizend beleggers dupe van windmolenfraude

’Het leek een goede belegging’

Wat begon met een belegging van tienduizend euro, werd al gauw de halve ton. „Na een paar dagen had ik iemand aan de lijn, die zei dat ze in een beperkte oplage een aantal andere aandelen konden uitgeven. Wat Richard dacht toen hij erachter kwam dat het foute boel was, nadat de Fiod beslag legde op bankrekeningen en onroerend goed van Hollandsche Wind, wil hij niet herhalen. „Maar hoe hebben we zo stom kunnen zijn?!”

Ook Wilco tuinde erin. Hij raakte 25.000 euro spaargeld kwijt aan het gelieerde Noordenwind. „Het leek een goede belegging. Elf maanden kreeg ik 190 euro gestort, maar in december stokte dat. Het is m’n eigen domme fout, niemand heeft me dit aangeraden. Erg jammer, maar ik zit gelukkig niet aan de grond. Het is niet zo netjes van ze”, drukt Wilco het zacht uit. „Ze beloven iets, komen met mooie folders en een een mooi contract, en ik hoor niets meer van ze. Dat vind ik zo raar.” Op de acht mails die hij stuurde, kreeg hij geen reactie. „Ik hoop nog steeds dat het goed komt.”