Nieuws
1349235
Nieuws

Pretparken en films stuwen winst Disney

BURBANK (AFN) - Walt Disney heeft afgelopen kwartaal meer winst geboekt dan een jaar eerder, op een groeiende omzet. Het entertainmentbedrijf leunde daarbij vooral op de populariteit van zijn pretparken en opbrengsten uit films, de tv-tak leverde minder op dan vorig jaar.

Walt Disney meldde dinsdag een omzet van 13,3 miljard dollar over het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Dat was 3 procent meer dan een jaar eerder. De operationele winst liep daarbij met 5 procent op naar 4 miljard dollar. De nettowinst was met 2,4 miljard dollar 11 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2016.

Bij de pretparken en de filmstudio's ging de operationele winst de afgelopen maanden met een vijfde vooruit. Disney profiteerde daarbij onder meer van de recente opening van zijn park in Shanghai. Verder trokken de parken in de VS meer publiek.

TV-divisie

Bij de films leverde vooral de doorverkoop aan televisie meer op. Bij de nieuwe titels kon Rogue One: A Star Wars Story niet tippen aan het succes van de vorige 'echte' Star Wars, die begin vorig jaar draaide. Dankzij lagere marketingkosten en het succes van Beauty and the Beast bleven de resultaten in de filmtheaters uiteindelijk min of meer stabiel.

De winst van de tv-divisie zakte met 3 procent, vooral door mindere resultaten van sportzender ESPN. Daar liepen de kosten op, onder meer door de duurdere uitzendrechten voor basketbalwedstrijden uit de NBA. De reclame-inkomsten groeiden wel, omdat er meer wedstrijden uit het college football konden worden uitgezonden.

De omzet van Disney in het afgelopen kwartaal was lager dan analisten in doorsnee hadden voorspeld. De winst overtrof de verwachtingen daarentegen.